Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozruch v Radě Evropy: Rusko může opět hlasovat, Ukrajina je vzteky bez sebe

Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj
Foto: Facebook

Ukrajina zruší svou účast v Parlamentním shromáždění Rady Evropy (PACE). Učinila tak v reakci na pondělní hlasování, které Rusku obnovilo hlasovací práva, informovala dnes agentura Unian. Ukrajinská delegace se bude napříště účastnit pouze těch jednání, na nichž se bude hlasovat o sankcích proti Rusku.

Parlamentní shromáždění odňalo Rusku právo hlasovat v roce 2014 po anexi ukrajinského Krymu. Server Deutsche Welle v této souvislosti uvedl, že Moskva v případě neobnovení hlasovacích práv hrozila odchodem z Rady Evropy (RE).

Důvodem k nynějšímu rozhodnutí rady byla také obava o stav lidských práv v Rusku. Odchod Ruska z RE by totiž znamenal, že se Rusové nebudou moci obracet na Evropský soud pro lidská práva (ESLP) coby poslední instanci, kde mohou napadnout rozhodnutí ruské justice.

Pandora box opened.#PACE voted 4 unconditional return of #RU delegation under the pretext of protecting rights of ordinary Russians, but in reality- because of money. New #CoE value: aggressor could get away with occupation,killings,repressions,lies, as long as he pays the bill:(

— Ivanna Klympush (@IKlympush) 25. června 2019

Ve středu se ukrajinská delegace dočasně vrátí do sálu, kde chce společně s Gruzií proti rozhodnutí obnovit hlasovací práva Rusku podat odvolání. Bude požadovat, aby Rusové v této organizaci byli zbaveni všech pravomocí a práv zastávat výkonné funkce ve výborech. Poté už se Ukrajina jednání PACE účastnit nebude.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakci na znovuudělení hlasovacího práva Rusku uvedl, že tohoto kroku lituje. "Škoda, že nás naši evropští partneři neposlechli a rozhodli se jednat jinak," napsal prezident na svém facebooku s tím, že o záležitosti předem diskutoval s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Delegáti těchto dvou zemí však až na výjimky navrácení hlasovacích práv Rusku podpořili.

Ukrajinská delegace v PACE se podle jejího šéfa Volodymyra Arjeva vrátí do Kyjeva, kde požádá parlament, aby se stažením z tohoto orgánu vyslovil souhlas a vydal k němu usnesení.

Témata:  Ukrajina Rada Evropy EU Volodymyr Zelenskyj

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.