Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útočník z Orlanda kritizoval těsně před útokem Západ. Měl pět účtů na Facebooku

Omar Mateen zastřelil v klubu v Orlandu 49 lidí
Omar Mateen zastřelil v klubu v Orlandu 49 lidí
Foto: myspace.com

Orlando - Omar Mateen, který v neděli v orlandském klubu zastřelil 49 lidí, před útokem na Facebooku zveřejnil sérii odkazů. V příspěvcích kritizoval "zvrácené způsoby Západu" a velebil Islámský stát.

Vyšetřovatelé zveřejnili další detaily o střelci z Orlanda. Zkoumali jeho počítač, příspěvky na sociálních sítích i dotazy, které zadával do vyhledávače. Na Facebooku měl dohromady pět různých profilů. V odkazech, které zveřejnil, Mateen kritizoval "zvrácené způsoby Západu".

Spojené státy islamista ve svých příspěvcích obviňoval ze zabíjení nevinných žen a dětí. Narážel na nálety spojenců v rámci koalice vedené USA v Sýrii a Iráku. "Ameriko a Rusko, zastavte bombardování Islámského státu," připsal.

Na sociálních sítích často vzýval teroristickou organizaci Islámský stát, k níž se po masakru přihlásil. Věrnost vůdci Abú bakr al-Bagdádímu přísahal i v jednom z příspěvků a jen pár hodin před útokem v americkém klubu Pulse, na sociální síť napsal: "Teď pocítíte odplatu Islámského státu!"

Mateen také na internetu vyhledával hesla "Pulse Orlando" a "shooting" (střelba). V posledním odkaze, který zřejmě napsal přímo z klubu Pulse, uvedl: "V následujících dnech budete svědky útoků Islámského státu v USA."

Výbor amerického Senátu pro vnitřní bezpečnost už o všem zpravil zakladatele a výkonného ředitele Facebooku Marka Zuckerberga. Společnost Facebook by teď měla vypracovat zprávu o Mateenově aktivitě na sociální síti a výbor informovat.

Nejmenovaný policejní zdroj pro agenturu AP uvedl, že v sobotu večer navštívil Mateen i orlandskou restauraci pod širým nebem Disney Springs. Zřejmě ještě promýšlel místo útoku.

Na internetové stránce Craigslist se mezitím objevila výhružka, kterou začala americká policie vyšetřovat. V sekci "muži hledají muže" se objevil příspěvek "Potřebujeme další Orlanda", k němuž autor přiložil i snímek zbraně. Obsahoval také věty "Orlando mělo velké zpoždění, teď je řada na tobě, San Diego!"

Devětadvacetiletý Omar Mateen zaútočil v gaybaru Pulse Club v americkém Orlandu v neděli kolem druhé ráno. Šlo o nejkrvavější masakr v americké historii, Mateen zastřelil 49 lidí a dalších 53 lidí zranil. Šest osob zůstává v kritickém stavu, obětí proto může přibývat.

Témata:  Omar Mateen (vrah z Orlanda USA - 12.6.2016) střelba v nočním klubu ve městě Orlando

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy