Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indii bičují smrtící monzuny. Počet obětí roste, na chatrče se zřítila zeď

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Nejméně 27 obětí na životech si v Bombaji vyžádaly monzunové deště, které už druhým dnem narušují železniční a leteckou dopravu a kvůli kterým byly uzavřeny školy i úřady. Mezi oběťmi je také 18 lidí, kteří zemřeli, když se vodou podemletá zeď zřítila na chatrče chudinské čtvrti v západní části Bombaje. Zranění utrpělo asi 60 lidí. Bilance se ještě může zvýšit, neboť záchranné práce stále pokračují, informovala agentura Reuters.

Během období dešťů, které v Indii trvá od června do září, zažívá Indie řadu případů, kdy se zřítí nekvalitně postavené budovy či zdi oslabené vodou.

Za poslední den napršelo v některých částech Bombaje více než 300 milimetrů srážek. Kvůli dešti musel být přerušen provoz části příměstských vlaků, které denně k dojíždění do práce využívají miliony lidí.

Hlavní ranvej letiště v Bombaji je od půlnoci uzavřená, protože při přistávání přejel za přistávací dráhu letoun společnosti SpiceJet. Druhá ranvej zůstává v provozu, ale 55 letů muselo být odkloněno a dalších 52 zrušeno kvůli špatnému počasí, uvedla mluvčí letiště v Bombaji, které je největší v Indii.

Záchranáři museli evakuovat asi 1000 lidí, kteří uvázli v nízko položené části města, když se začala vylévat z břehů rozvodněná řeka. I na dnešek meteorologové předpověděli vytrvalý déšť s občasnými přívaly.

Bombaj leží v indickém svazovém státě Maháráštra. Vláda tohoto státu uvedla, že dnes budou ve městě fungovat kvůli neustávajícímu dešti a jeho dopadům na dopravu pouze havarijní služby.

Indická finanční metropole Bombaj se snaží vyprofilovat na celosvětové finanční středisko. Značné části megalopole se ale každoročně potýkají s monzunovými dešti, což situaci ve městě značně komplikuje.

Témata:  Indie zřícené stavby neštěstí

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy