Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Juncker jedná v Rusku. Prohlásil, že pro spolupráci EU s Ruskem je klíčový mír na Ukrajině

Christine Lagardeová, šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Jean-Claude Juncker
Christine Lagardeová, šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Jean-Claude Juncker
Foto: European Union

Petrohrad - Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker přijel na mezinárodní ekonomické fórum do Petrohradu. Prohlásil, že naplňování ukrajinských mírových dohod je výchozím bodem pro rozhovory mezi EU a Ruskem.

Kromě Junckera je hostem třídenního petrohradského fóra také italský premiér Matteo Renzi, generální tajemník OSN Pan Ki-mun a další osobnosti.

Juncker před dnešní schůzkou s ruským prezidentem Vladimirem Putinem prohlásil, že nelze ignorovat ruské akce na Ukrajině, které podle něj otřásly principy evropské bezpečnosti.

Návštěva Junckera v Petrohradu je první cestou šéfa unijní instituce do Ruska od roku 2014, kdy se vztahy bloku a Moskvy citelně zhoršily v důsledku ukrajinské krize a ruské anexe Krymu. Na evropské sankce Rusko reagovalo vlastní sérií hospodářských protiopatření.

Juncker před cestou do Petrohradu čelil kritikám. "Některým lidem se nemusí líbit, že jsem přijel do Ruska, ale já jsem přesvědčen, že je nutné vést s Ruskem dialog," řekl dnes. "EU a Rusko jsou na sobě vzájemně závislé a obě strany mají povinnost spolupracovat," dodal.

Témata:  Jean-Claude Juncker Rusko EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy