Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Peklo na ruské supertajné ponorce. Co způsobilo požár? Objevila se nová hypotéza

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Rt.com

Požár na supertajné jaderné ponorce Lošarik zavinila nejspíš nová technologie v ruském námořnictvu - lithiový akumulátor, který byl do ponorky zabudován nedávno. Uvedl to dnes petrohradský server Fontanka. Dříve média spekulovala o úniku vodíku z akumulátorů jako příčině výbuchu a požáru, který si minulý týden vyžádal životy 14 námořníků.

To, že výbuch v akumulátorovém úseku, způsobilo náhlé přehřátí akumulátoru, který následně vybuchl, podle ruského serveru tvrdilo pět na sobě nezávislých - a nejmenovaných - zdrojů. V okamžiku exploze se Lošarik zrovna připojoval ke svému nosiči, větší jaderné ponorce zvláštního určení Orenburg. Přeživším členům posádky se podařilo odpojit jaderný reaktor a evakuovat se na Orenburg. V obavě z dalších výbuchů byl Lošarik zaplaven vodou a odtažen do Severomorsku.

Plavidlo je přísně utajované. Ruské ministerstvo obrany informovalo o smrti 14 námořníků až den po požáru. S třídenním zpožděním ministr obrany Sergej Šojgu potvrdil, že plavidlo mělo jaderný pohon. Další podrobnosti dodnes nebyly zveřejněny.

Podle zdroje z velení ruského námořnictva je ponorka vybavena kromě jaderného i elektrickým pohonem, který se využívá při přesném manévrování, například během připojování se k nosiči, mateřské ponorce. Zdrojem energie jsou akumulátory - a ty běžné olověné s elektrolytem v Lošariku nahradily lithiové baterie. Při připojení k nosiči došlo ke zkratu, baterie se bleskově přehřála, vybuchla a vzplála. Li-ionové baterie při tom mají tendence k opakovanému vznícení a je problém je uhasit.

Na sobotním pohřbu 14 námořníků zaznělo, že "za cenu svého života zachránili životy svých druhů, zachránili plavidlo a zabránili katastrofě globálního rozsahu". Kreml ponechal slova o hrozící globální pohromě bez vyjádření.

Námořníci z Lošariku byli pohřbeni na petrohradském hřbitově vedle členů posádky jaderné ponorky Kursk, která se potopila při námořním cvičení v roce 2000. Při tehdejším neštěstí přišlo o život všech 118 námořníků, kteří byli na palubě.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu již dříve uvedl, že požár vypukl v akumulátorové sekci a v určité míře se rozšířil. V plavidle byl podle jeho slov jaderný reaktor, který ale nebyl poškozen.

#Russia submarine #Losharik , reported fore with 14 casualties. Carried by DELTA-STRETCH host submarines. Based at Olenya Guba near Severomorsk. Info on submarine https://t.co/jmWD3ynzIm pic.twitter.com/g0yCDRJoNF

— H I Sutton (@CovertShores) 2. července 2019

Putin minulý víkend posmrtně udělil nejvyšší ruské vyznamenání, titul Hrdina Ruska, čtyřem námořníkům, zbývajícím deseti udělil jiná vysoká vyznamenání. Uvedl také, že na palubě byla elitní posádka složená z důstojníků, z nichž dva už dříve obdrželi titul Hrdiny Ruska.

Čtyři námořní důstojníci a civilní specialista, kteří požár přežili, byli mezitím podle serveru RBK propuštěni z nemocnice v Severomorsku.

Témata:  Ruská armáda Rusko Sergej Šojgu ponorky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy