reklama

Koperská policie podle agentury AP v pátek zadržela 122 migrantů, když v zalesněném terénu odhalila několik provizorních táborů. Většina migrantů pocházela z Afghánistánu.

Slovinský premiér Marjan Šarec při návštěvě jižní hranice před dvěma týdny oznámil, že její ochrana bude posílena. Na několika místech už dnes stojí hraniční plot.

Krok slovinské vlády přichází po nedávných hrozbách italského ministra vnitra Mattea Salviniho, že na hranicích se Slovinskem nechá postavit zábrany proti migrantům. To Lublaň označila za nepřijatelné, protože jsou obě země v shengenském prostoru volného pohybu osob.

Balkánská migrační trasa, která vede z Pákistánu a z Afghánistánu až do Rakouska a Německa, podle italského ministerstva vnitra znovu ožívá. V roce 2018 bylo na hranici Itálie a Slovinska zaznamenáno 446 migrantů bez patřičných dokumentů, zatímco letos už to bylo 782 lidí, uvedlo v červnu italské ministerstvo vnitra.

Ostrahu hranice mají ve Slovinsku obvykle na starosti policisté. Armáda se podílela na jejím hlídání už v roce 2016, kdy touto zemí v době vrcholu migrační krize prošly stovky tisíc běženců do západní Evropy.