Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sarkozy o Rusku: Moskva je silnější, proto by měla sankce zrušit jako první

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: France24.com

Petrohrad – Sankce mezi Moskvou a Západem by měly být zrušeny, Rusko by však mělo udělat první krok. Na ekonomickém fóru v Petrohradu to dnes prohlásil někdejší francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Evropa a USA uvalily sankce proti Rusku odvetou za jeho zapojení do konfliktu na východě Ukrajiny a za anexi Krymu. Moskva v reakci na postup Západu zavedla vlastní odvetná opatření.

Teď by Moskva jako silnější měla učinit první krok, navrhl francouzský politik. Ruský ministr pro ekonomický rozvoj Alexej Uljukajev ale podle agentury Interfax odmítl, že by Rusko svá odvetná opatření zrušilo dříve, než tak učiní Evropa. Naopak náměstek ruského ministra zahraničí Vasilij Něbenzja považuje návrh za originální.

Sarkozy se za zrušení sankcí přimlouval již ve středu, dnes svás lova zopakoval. „Problémů máme víc než dost, takže si nemůžeme dovolit další strádání. Silnější musí podat ruku jako první. A tím silnějším je Rusko a prezident (Vladimir) Putin," uvedl Sarkozy.

Rusko o tom však diskutovat nechce. „My jsme sankce nezavedli. Jen doufám, že naši partneři sankce zruší spíš dříve než později," řekl Něbenzja. Uljukajev dodal, že zrušení sankcí ze strany Moskvy není aktuální, naopak jeho ministerstvo je plánuje prodloužit do roku 2017.

Témata:  Nicolas Sarkozy Rusko

Související

Aktuálně se děje

20. září 2024 15:11

Hvězdný týden: Ryan Reynolds září v New Yorku, Heidi Klum a Vergara na červeném koberci a mnoho dalších

Usměvavý Ryan Reynolds okouzlil New York, zatímco Heidi Klum zazářila na červeném koberci! Celebrity mají za sebou další pracovní povinnosti. 

Zdroj: Adam Skála

Další zprávy