Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozhodne vražda Coxové o brexitu? Obě kampaně jsou paralyzovány

Jo Coxová
Jo Coxová
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn – Přesně za týden Velká Británie v referendu rozhodne o svém dalším osudu v EU. Stále se vyhrocující kampaně obou stran jsou ale nyní paralyzovány a v šoku kvůli vraždě poslankyně Jo Coxové. Podle serveru Politico tato tragická událost celou kampaň nenávratně změnila.

Parlament v šoku

Brutální vražda poslankyně Jo Coxové zasáhla celou Británii. „Westminster je v šoku. Jak se ve čtvrtek večer objevily zprávy o smrti Coxové, nepřátelství, které definovalo většinu kampaně, najednou utichlo. Alespoň na krátkou chvíli se poslanci spojili v opravdovém šoku a smutku nad ztrátou 41leté matky dvou malých holčiček ve věku tří a pěti let."

Jak server podotýká, mnoho z poslanců se nyní obává i o svůj život. Ačkoliv se výhrůžky na internetu a další hrozby staly součástí jejich běžného života, nikdo nečekal, že dojde k takto brutálnímu a krutému útoku a vraždě.

Labouristický poslanec David Lammy uvedl, že jeho kolegové po parlamentu chodili v šoku. „Lidé tu stojí a vůbec tomu nemohou uvěřit," uvedl. Sám jen minulý týden informoval úřady o tom, že během posledního měsíce obdržel přes internet dvě výhrůžky.

Boj proti nenávisti

Podle serveru je velmi nepravděpodobné, že by se debata o odchodu Británie z EU v dohledné době vrátila do starých kolejí. „Urážky a nadávky z posledních několika týdnů nebudou moci pokračovat – alespoň nějakou dobu," podotýká server.

Svůj podíl na tom sehraje i výzva manžela Coxové, aby se poslanci a politici sjednotili v „boji proti nenávisti, která zabila Jo". „Jo věřila v lepší svět a bojovala za něj každý den s energií a elánem, který by většinu lidí vyčerpal," prohlásil po smrti své ženy Brendan Cox.

„Přála by si, aby se teď staly především dvě věci. Aby naše děti byly zahrnuty láskou a abychom se všichni sjednotili v boji proti nenávisti, která ji zabila. Nenávist nemá krédo, rasu nebo víru, je jedovatá," zněla Coxova výzva.

Server ale upozorňuje, že se tato vražda bez politických důsledků neobejde. Jak připomíná, sama Coxová bojovala za setrvání Británie v EU, ale její smrt zřejmě bude figurovat v obou kampaních.

Zůstane Británie v EU?

Stále je otázkou, co bylo motivem vraždy. Bez ohledu na to se ale celá kampaň okolo referenda dočasně pozastavila. Politici odvolali svá vystoupení – včetně premiéra Davida Camerona.

„Cameron dobře ví, že v časech národního smutku je součástí jeho role jako premiéra mluvit k veřejnosti – sjednocovat a uklidňovat. I jeho největší odpůrci uznávají, že to je role, ve které vyniká. Stejně jako se stalo po útocích v Paříži, podpora prezidenta nebo premiéra po tragédii často stoupá," podotýká server.

Podle něj tak v posledních dnech před samotným hlasováním zastánci setrvání v EU budou doufat, že okolnosti okolo této vraždy a nálada v zemi zmírní nápor, pod kterým se v posledních dnech ocitli.

Podporu podle serveru zřejmě získá i Jeremy Corbyn, předseda Labouristické strany, jejíž členkou Coxová byla, a celá kampaň za setrvání v EU by tak mohla značně posílit.

Témata:  Brexit Velká Británie Jo Coxová

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy