Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američtí diplomaté chtějí udeřit proti Asadovi. Nelíbí se jím politika Baracka Obamy

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Washington - USA a Rusko se při řešení občanské války v Sýrii hádají kvůli prezidentovi Bašáru Asadovi. Zatímco Moskva je na jeho straně, desítky amerických diplomatů vyzvaly k jeho odstranění.

Diplomaté nejsou spokojeni se současnou strategií prezidenta Baracka Obamy, která se soustředí na údery proti islámským extremistům, Asad však zůstává u moci, což podle nich protahuje konflikt.

Podle listu The Wall Street Journal podepsalo více než 50 představitelů americké diplomacie interní dokument, který vyzývá k cílené vojenské akci proti Asadovi. Ten podle podepsaných činitelů profituje z nefunkčního příměří dojednaného USA a Ruskem a dobývá zpět některá území dříve ovládnutá povstalci.

Interní dokumenty kritické k oficiální politice nejsou podle médií na americkém ministerstvu zahraničí nijak výjimečné, tak silnou podporu však získávají málokdy. "Tohle je ohromující počet," řekl agentuře Reuters bývalý velvyslanec USA v Sýrii Robert Ford, který v roce 2014 rezignoval kvůli nesouhlasu s politikou Washingtonu a nyní je nezávislým expertem.

Témata:  Bašár Asad USA Sýrie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy