Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Finančník Epstein je po smrti. Našli ho mrtvého v cele na Manhattanu

Věznice, ilustrační fotografie
Věznice, ilustrační fotografie
Foto: Original Communications

Americký finančník Jeffrey Epstein byl dnes ve věznici v New Yorku nalezen mrtev, podle médií spáchal sebevraždu. V cele na Manhattanu čekal na proces po obviněních ze zneužívání nezletilých dívek.

Jeho smrt potvrdila kancelář manhattanského soudního lékaře, uvedla agentura AP. Epsteinovi, který se kdysi přátelil s nynějším americkým prezidentem Donaldem Trumpem či s bývalým prezidentem Billem Clintonem, hrozilo za údajné sexuální zločiny až 45 let vězení.

Televize NBC News a ABC News s odkazem na policejní zdroje uvedly, že se Epstein ve věznici oběsil. Americká federální vězeňská správa v pozdějším prohlášení označila jeho smrt za "patrně sebevraždu". Potvrdila, že když byl bývalý magnát ráno v cele nalezen, nereagoval na okolí. Zaměstnanci věznice se jej snažili oživit a za mrtvého byl prohlášen až po převozu do nemocnice.

In the finest tradition of conspiracy theories, it will never matter if solid proof comes out of what did, or did not, happen to #Epstein. "Proof" will always be seen as evidence of fabrication and used to smear. The children at the center of this grotesque case deserve better.

— Christian Christensen (@ChrChristensen) August 10, 2019

Zprávy o jeho úmrtí přišly necelé tři týdny poté, co byl Epstein v cele nalezen téměř v bezvědomí a se zraněními na krku. Podle médií byl následně pod zpřísněným dohledem kvůli obavám, že si chce vzít život. Tento zvláštní režim se už ale na Epsteina v čase jeho smrti nevztahoval. Podle zdroje deníku The New York Times skončil už 29. července, agentuře Reuters zase zdroj obeznámený s touto záležitostí sdělil, že mimořádná opatření platila ještě ve čtvrtek.

Případem už se začal zabývat Federální úřad pro vyšetřování (FBI) i ministerstvo spravedlnosti. "Smrt pana Epsteina vyvolává závažné otázky, které musejí být zodpovězeny," uvedl v prohlášení ministr spravedlnosti William Barr.

Epstein byl ve vazbě od 6. července, kdy byl zatčen poté, co v soukromém tryskáči přiletěl do Spojených států z Francie. Zadržován byl bez nároku na propuštění na kauci, a to ve věznici, která je podle BBC považována za jednu z nejstřeženějších v USA. Ve stejném zařízení pobývá například někdejší šéf Trumpovy předvolební kampaně Paul Manafort.

Epstein čelil obviněním z nelegálního obchodu se sexem a kriminálního spiknutí. Podle prokurátorů v letech 2002 až 2005 ve svých rezidencích v New Yorku a na Floridě platil za sexuální služby desítkám nezletilých dívek, z nichž některým bylo údajně jen 14 let. Finančník veškerá obvinění odmítal.

Už v roce 2008 byl v rámci kontroverzní tajné dohody s obžalobou odsouzen za sexuální zneužívání na 18 měsíců. Nový proces s Epsteinem měl začít příští rok. Prokurátoři jej také obvinili z toho, že vyplácel velké finanční obnosy dvěma potenciálním svědkům.

"Ještě než se proti němu začala vést trestní stíhání, byl znám hlavně díky svému bohatství a konexím ve vysokých patrech společnosti. Často se scházel s bohatými a mocnými, včetně prezidenta Donalda Trumpa, bývalého prezidenta Billa Clintona a britského prince Andrewa," píše BBC. Trump v roce 2002 Epsteina v rozhovoru s časopisem New York označil za "báječného chlapíka". Po jeho červencovém zadržení se od něj ale prezident distancoval.

Na Epsteinovu smrt už reagovaly některé z jeho údajných obětí. "Štve mě, že Jeffrey Epstein se nebude muset obětem svého zneužívání postavit u soudu. My musíme s jizvami po jeho činech prožít zbytek života, zatímco on nikdy nepocítí důsledky svých zločinů," uvedla Jennifer Araozová, která tvrdí, že ji Epstein znásilnil, když jí bylo 15 let.

Témata:  New York sebevražda USA finančník Jeffrey Epstein věznice

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy