Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi se možná budou moct přidat k německé armádě. Tohle plánuje Bundeswehr

Bundeswehr, ilustrační fotografie
Bundeswehr, ilustrační fotografie
Foto: Bundeswehr

Berlín - List Die Welt s odkazem na novou takzvanou Bílou knihu ministerstva obrany dnes napsal, že strategický plán německé armády počítá s tím, že by se jejími členy mohli stát i občané jiných členských zemí EU.

"Otevření Bundeswehru občankám a občanům EU by v neposlední řadě nabízelo nejen dalekosáhlý integrační a regenerační potenciál pro personální stabilitu armády, ale bylo by i silným signálem pro evropskou perspektivu," stojí v Bílé knize vypracované odborníky ministerstva obrany pod vedením Ursuly von der Leyenové.

Dosud zákon stanovuje jako podmínku vstupu do armády německé občanství. Podle listu Die Welt stojí za novým návrhem akutní nedostatek rekrutů. Německá armáda má v současnosti kolem 167.000 vojáků, což je o 3000 méně než je stanovený cíl. Od roku 2017 by se tento personální cíl měl navíc zvýšit o dalších 7000 míst.

České zákony zakazují vojenskou službu v cizích armádách pod trestem až pěti let vězení. Výjimkou je služba v armádách členských zemí NATO či služba se souhlasem prezidenta. Německo, stejně jako Česko, je členským státem aliance.

Kabinet kancléřky Angely Merkelové by se měl Bílou knihou zabývat ještě před vládními prázdninami.

Témata:  Německá armáda Německo Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy