Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohoda mezi USA a Ruskem byla uzavřena. Útoky v Sýrii budou lépe koordinovány

Bojová letka RF v Sýrii
Bojová letka RF v Sýrii
Foto: mil.ru

Moskva/Damašek - Ruska a USA chtějí zabránit incidentům v zaplněném vzdušném prostoru nad Sýrií, dohodly se proto na lepší koordinaci při svých vojenských operacích.

Představitelé Pentagonu se svými ruskými protějšky dospěli k této dohodě během sobotní videokonference, oznámilo dnes ruské ministerstvo obrany. Jeho šéf, ministr Sergej Šojgu, téhož dne přicestoval na neohlášenou návštěvu Sýrie.

Spojené státy při videokonferenci vyjádřily "značné znepokojení" kvůli ruským vzdušným úderům, vedeným podle Washingtonu proti bojovníkům podporovaným mezinárodní koalicí v čele s Američany na jihu Sýrie.

Rusko vyslalo své letectvo do Sýrie loni v září, letos v březnu nařídil prezident Vladimir Putin část kontingentu stáhnout. Podle syrské opozice a organizací na ochranu lidských práv ruské síly útočí na nemocnice, školy a infrastrukturu. Civilních obětí náletů jsou stovky.

Témata:  ruské angažmá v Sýrii U.S. AIR FORCE Sýrie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy