Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU by měla začít rušit protiruské sankce, zní z Německa. Co se děje?

Frank-Walter Steinmeier
Frank-Walter Steinmeier
Foto: Reprofoto ČT

Berlín - Evropská unie by měla začít postupně rušit protiruské sankce, prohlásil dnes německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Podle něj totiž pokročil mírový proces v Donbasu.

"Sankce nejsou samy o sobě koncem. Měly by být spíše pobídkou ke změně chování," řekl šéf německé diplomacie.

Pokud tedy ruská vláda dostojí svým závazkům v mírovém plánu pro Ukrajinu, podpořil by Steinmeier postupné odvolávání odvetných opatření. "Strategie všechno, nebo nic, i když zní dobře, nefunguje," dodal ministr.

Mírový proces dohodnutý v Minsku určuje cestu k diplomatickému urovnání konfliktu na Donbasu v několika krocích. Jejich součástí je spolu se zastavením palby i stažení těžkých zbraní, amnestie, provedení ústavních reforem na Ukrajině či uskutečnění místních voleb na Donbasu.

Právě místní volby na východě Ukrajiny jsou ale v současné době největším předmětem sporů. Jak kyjevské vedení, tak i vůdci separatistů se snaží dojednat co nejvýhodnější podmínky - ukrajinská vláda klade důraz na platnost stávajících volebních zákonů, povstalci zase na specifika předpokládané donbaské samosprávy.

Témata:  Frank-Walter Steinmeier protiruské sankce EU

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy