Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak zabránit masakrům a teroristickým útokům? Deník odhaluje závažnou skutečnost

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Motivy Omara Mateena nemusí být nikdy plně objasněny, avšak masakr, který spáchal v Orlandu, přinesl naléhavou otázku, konstatuje úvodník serveru New York Times. Ta podle vlivného amerického deníku zní, jak může demokratická společnost čelit seberadikalizaci a zabránit útokům těch, kdo vyslyší výzvy teroristických skupin k zabíjení nevinných lidí.

Jednoduché řešení neexistuje

Spojené státy nejsou jediná země, která se snaží nalézt odpověď na to, jak ochránit vlastní obyvatelstvo, potírat extremisty a přitom zachovat základní svobody, včetně svobody slova, shromažďování a pohybu, podotýká NY Times. Zdůrazňuje, že stejnou debatu nepochybně vede nejen Francie, ale většina Evropy, přičemž žádné jednoduché řešení neexistuje.    

Není žádný snadný způsob jak monitorovat veškeré telefonické hovory, příspěvky na sociálních sítích, emaily a další formy komunikace, které mohou extremisté využívat k oslovení těch, kteří jsou náchylní k jejich propagandě, vysvětluje úvodník. Dodává, že i kdyby takový způsob existoval, znamenal by přeměnu otevřené společnosti v takovou, kde panuje hluboký vládní dohled.  

"Co tedy lze učinit?" ptá se vlivný deník. Deklaruje, že jednou reakcí musí být poctivé vyšetřování a prosazování práva, což povede k zatýkání v momentech, kdy se spiknutí teprve rozvíjí a dává do pohybu. Tento měsíc například federální soud shledal vinnými tři mladé Američany somálského původu z Minneapolis, které je centrem pro verbování extremistů v USA, z toho, že se v roce 2014 pokusili odcestovat do Sýrie s cílem přidat se k Islámskému státu (IS), uvádí NY Times. Doplňuje, že trojici hrozí doživotní vězení.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Známý americký server připomíná, že se nejednalo o jediný případ - státní žalobci v Minnesotě obvinili také dvacet osob napojených na africkou teroristickou skupinu Aš-Šabáb a dalších deset lidí čelí stíhání za podporu IS.

K jejich zatčení však došlo pozdě, tedy až poté, co se radikalizovali a podlehli poselství teroristických skupin, deklaruje úvodník. "Výzvou je pokusit se identifikovat ty, kdo jsou zranitelní vůči extremistické ideologii, a vyvinout programy a strategie, které je dokážou nasměrovat na lepší cestu," míní vlivný deník.

Obamova administrativa začala podnikat jisté důležité kroky, včetně posílení snah ministerstva zahraničí čelit velmi úspěšným poselstvím IS na sociálních sítích, které přitáhly tisícovky převážně mladých Evropanů na blízkovýchodní bojiště, uvádí NY Times. Vysvětluje, že v plánu je investovat do programu více peněz, zaškolit více příslušných pracovníků a vypouštět zprávy šité na míru specifickým segmentům populace.   

Nebude to levné

Během roku 2014 se teroristická hrozba přeměnila z velkých útoků Al-Káidy ve více rozptýlené skupiny vyhledávající tzv. měkké cíle, přičemž americká administrativa se začala zaměřovat na konkrétní lokální komunity, které se pokoušely čelit problematice atraktivity násilného extremismu pro mladé lidi, pokračuje úvodník. Doplňuje, že ministerstvo spravedlnosti vybralo pro pilotní programy Minneapolis, Boston a Los Angeles a zde se pokouší pracovat s místními občanskými skupinami a vůdci.     

NY Times vysvětluje, že obzvláště náročnou výzvou je Minneapolis. "Je zde největší somálská přistěhovalecká komunita a za extremistické skupiny odešlo bojovat více mladých lidí než z jakéhokoliv jiného (amerického) města," konstatuje úvodník. Doplňuje, že tamní iniciativy jsou nyní financovány z federálních, místních i soukromých zdrojů, přičemž zahrnují vzdělávací programy pro mladé Somálce s přístupem k možným zaměstnání. Došlo k založení fotbalové ligy a zvláštní neziskové organizace k posílení propojení komunitních skupin, škol a veřejných úřadů, připomíná NY Times s tím, že federální žalobci nabádají imámy, aby vyšli ze svých mešit a působili na mladé lidi méně formálně.   

Jednou z komplikací při realizace této strategie je podle amerického deníku ústřední role ministerstva spravedlnosti, která budí podezření, že dané úsilí je zaměřeno spíše na získávání zpravodajských materiálů než na poskytování skutečné pomoci. Úvodník proto odkazuje na hlasy expertů, kteří tvrdí, že v čele podobných iniciativ musí stát především vůdci problematických komunit.

"Identifikovat mladé lidi ohrožené seberadikalizací a odvrátit je od přidání se k teroristům nebude lehké, rychle či levné, ale USA z tohoto musí učinit svou prioritu," apeluje závěrem NY Times.  

Témata:  USA terorismus

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy