Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Noční můra tureckého prezidenta: Politička Aksenerová by mohla Erdoganovi pěkně zavařit

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara – Turecká politika je díky dohodě EU-Turecko o uprchlících pro země EU důležitější než kdy jindy. Bruselský týdeník Politico Europe nyní informuje o ambicích političky Meral Aksenerové zabránit tureckému prezidentu Recepu Tayyipovi Erdoganovi v získávání další moci.

Boj za posílení opozice

Podle týdeníku je Meral Aksenerová více než spokojena s faktem, že děsí nejmocnějšího muže Turecka. Namísto toho, aby jí zprávy v provládních novinách, které se ji snaží očernit jako konspirátorku a obvinit ji například ze spolupráce s teroristickými skupinami, dělaly starosti, Aksenerová je jejich existencí potěšená.

„To znamená, že se bojí. Vědí, že pokud vyhraji boj o předsednictví, podstata opozice se změní," uvedla Aksenerová pro týdeník. Snaží se totiž zasadit o sesazení předsedy Nacionálně činné strany (MHP) Devleta Bahceliho a otočit další směřování strany proti současnému prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganovi.

„Jejím plánem je oživit oslabenou tureckou opozici, což představuje značnou hrozbu pro Erdoganovy plány mocného prezidentství," podotýká týdeník a dále vysvětluje, že se pod vedením předsedy Bahceliho strana smrskla na nejmenší opoziční stranu v parlamentu.

Naděje voličů této pravicové strany se tak podle průzkumů upřela právě na Aksenerovou. Některé ankety podle týdeníku uvedly, že dvě třetiny voličů MHP doufají, že Aksenerová převezme moc a učiní z MHP skutečnou alternativu pro Erdoganovu vládnoucí Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP).

Rozštěpená opozice

Týdeník také upozorňuje, že průzkumy skutečně ukazují na to, že by se ultranacionalistická MHP pod vedením Aksenerové mohla proměnit ze slábnoucí a nevýrazné opoziční strany na skutečnou překážku v Erdoganově cestě k výkonné moci a dalšímu oslabování demokracie v Turecku.

„Turecká opozice je oslabena velkými rozkoly a vládními zákroky a nutně se musí změnit. Spolu s MHP mají hlavní opoziční Republikánská lidová strana (CHP) a prokurdská Lidová demokratická strana (HDP) téměř polovinu hlasů voličů. A přesto jsou chronicky neschopni vyzvat dominantní pozici vládnoucí strany, což trvá již od doby dávno před tím, než Erdogan začal svou cestu směrem k autoritářství," vysvětluje týdeník.

Aksenerová se přitom svými ambicemi nijak netají. Jejím konečným cílem je nahrazení premiéra Yildirima v čele turecké vlády. „Prezident se již dlouhou dobu snaží tvarovat opoziční strany, zejména CHP a MHP, což je důvod, proč opozice není silná. To se změní," uvedla.

Turecká Marine Le Penová

Týdeník podotýká, že ačkoliv je Aksenerová v opozici proti Erdoganovi, její vlastní politika nijak umírněná není. MHP je krajně pravicovou stranou, která odmítá jakýkoliv dialog s kurdskými nacionalisty.

„Jestliže je Demitras kurdský Obama, pak je Meral Aksenerová tureckou Marine Le Penovou: nesmlouvavě nacionalistickým trnem v patě vlády. Stejně jako Le Penová plánuje zvýšit popularitu své strany zmírněním její militantní povahy. Přísahala, že bude hájit parlamentní systém Turecka a rozdělení sil v zemi jako hlavní prioritu a plánuje svou stranu přiblížit středu," vysvětluje týdeník.

Ačkoliv by tak zřejmě nebyla političkou, která by dokázala smazat rostoucí sociální a politické rozdíly v Turecku, pro prezidenta Erdogana a jeho ambice podle týdeníku představuje reálné nebezpečí.

Není sice ochotna spolupracovat s prokurdskou HDP, podle vyjádření členy vlády, který si přál zůstat v anonymitě, by ale mohla odlákat voliče vládní AKP, protože obě strany jsou nacionalistické a pravicové.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy