reklama

Britský ministr financí George Osborne, který je proti brexitu, v neděli řekl, že mezinárodní investoři již stahují peníze z Británie a domácnosti odkládají nákupy domů a aut.

"Nikdo neví, co bude, nikdo neví, jak to bude vypadat, kdyby nastal brexit," řekl ČTK Ladislav Hornan, předseda Česko-britské obchodní komory a partner mezinárodní poradenské a účetní společnosti UHY.

Podle něj bude záležet na tom, jak by se Británie dohodla s EU na dalších podmínkách. "Samozřejmě je nejlepší, aby nejistota byla co nejkratší ... říká se, že to bude trvat léta, než se vše dohodne, ale obchod se nezastaví," dodal.

Pokud jde o celkové ekonomické dopady brexitu, budou prý určitě negativní reakce, ale jen těžko je přesněji odhadovat. Podle stoupenců Remain (Setrvání v EU) ekonomika zeslábne, ale já myslím, že to nikdo neumí dostatečně předpovědět, řekl Hornan a zdůraznil, že City má velkou schopnost se přizpůsobovat změněné situaci a čelit krizím - jako po roce 2008. Síla tam je, řekl.

Připustil, že se spekuluje, že by se některé banky mohly přesunout do Frankfurtu kvůli obchodování na trhu s eury - kdyby EU zakázala obchodování s eury ze států, které nejsou v eurozóně. "Ale nevím, jestli se jednotlivé banky připravují. Ale zřejmě ano, je to vidět na klesající měně. Ale euro pokleslo také. A burza šla dolů za čtyři měsíce snad o 10 procent," řekl.

"Můj odhad je, že většina lidí se bude bát perspektivy změny a zvolí Remain. I když to bude myslím malá většina," tipuje Hornan.

O nejistotě mluvil i Čech, který pracuje v City pro americkou investiční banku a chtěl raději mluvit anonymně. Některé firmy obchodující s akciemi vyčkávají do čtvrtka, řekl. Podle něj je City pro EU. Ale i kdyby došlo na brexit, tak finanční sektor je podle něj kreativní a vymyslí cesty, jak se s ním vypořádat.

Znamenal by například přijetí dalších právníků kvůli novým předpisům. Čekáme, jak to dopadne, ale máme i odbočky po Evropě, dodal. I když žije v Londýně léta, neměl potřebu si nechat udělat britský pas. Český úplně stačil, díky tomu, že jsme v EU, řekl.

Podle dalšího Čecha, který pracuje v City a kvůli pravidlům své firmy nechtěl uvést své jméno, by byl brexit pro obě strany nevýhodný. Z ekonomického hlediska to vůbec nedává smysl. Na rozvod vždy doplatí oba, každý rozvod něco stojí, prohlásil. Snad jediným pozitivním důsledkem brexitu by prý mohl být předpokládaný pokles cen nemovitostí, které se v posledních letech vyšplhaly do závratné výšky a jsou pro průměrně vydělávající Londýňany nedostupné.