Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit by měl dopad na svět umění. Čeští umělci v Londýně doufají v setrvání v EU

Velká Británie, katedrála sv. Pavla
Velká Británie, katedrála sv. Pavla
Foto: Pixabay

Londýn - Pokud Británie odejde z Evropské unie, změní to život zhruba 40 tisícům Čechů, kteří ve Spojeném královtsví pracují. Brexit by mě negativní dopad také na umění a architekturu.

"Ze začátku jsem tomu nevěnoval pozornost. Pak nastala hodně vyostřená debata... situace je teď zmatenější, než byla před několika měsíci," řekl ČTK malíř Hynek Martinec, který žije dlouhodobě v Londýně a dostal tu v roce 2007 BP Portrait Award, cenu pro umělce do 30 let. "Všichni v mém okolí jsou pro Remain (Zůstat v EU). I Angličané," řekl.

Umění by na brexit podle Martince velice silně zareagovalo. "Londýn je jedno z velkých uměleckých center. Je tu spousta galerií, které pracují s trhem hlavně v Evropě. Kdyby vznikly nějaké překážky, třeba silnější kontroly, umělecký svět by možná zareagoval a někam by se mohl přemístit, třeba do Německa nebo jinam," řekl.

Podle architekta Petra Štefka i architektonické firmy jako ostatní čekají, co bude. "Asi by se měnily předpisy, které jsou už teď komplikované, asi by byly určité komplikace se dostat na trhy jiných zemí," řekl. "To se však vyřeší, ačkoli to bude náročnější a dražší a budou se muset najmout další právníci. Ale není kvůli tomu žádná panika. Nikdo nedefinoval, co brexit znamená. Je to jen symbol."

Potenciálně největší riziko prý hrozí ohledně přístupu zahraničních zaměstnanců do architektonických firem v Británii. "Všechny velké firmy stavějí na čínských, českých, polských a dalších architektech, jsou talentovaní a zpočátku pracují skoro zadarmo. Kdyby se to přerušilo, tak by to mohl být citelný problém," zdůraznil.

Potvrzuje to i Hedvika Mátlová, která v Londýně pracuje v jiné architektonické firmě. U nás je zaměstnaných 55 lidí, z toho jen dva Angličané, jinak jsou tu Italové, Němci, Švýcaři, řekla. "Samozřejmě jsem pro Remain, protože nevím, co by se mnou bylo. Určitě by to bylo všechno složitější," dodala.

Témata:  Brexit Češi Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy