Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyhlášení referenda je krátkozraké a arogantní, burcuje politolog

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Vedoucí představitelé kampaně pro setrvání Británie v EU bojují před čtvrtečním referendem nejen se svými protivníky, ale i s tím, že nejsou v očích voličů dostatečně důvěryhodní.

V rozhovoru s ČTK to řekl politolog z Londýnské ekonomické školy Simon Hix. Pokud by zvítězil brexit, předpokládá, že by na to víc doplatila EU než Británie.

Slíbit referendum před loňskými volbami bylo od premiéra Davida Camerona velmi krátkozraké a svým způsobem arogantní, řekl Hix. "Prostě předpokládal, že může dát na stůl seznam požadavků, zbytek EU mu dá, co chce a on snadno vyhraje referendum. Jsme přece Británie. Nikdy nepodceňujte aroganci britských premiérů."

Ale teď nemůže vést proevropskou kampaň. "Nemůže říci o unii nic pozitivního, protože by mu nikdo nevěřil. Po deset let byl euroskeptik," zdůraznil.

Cameron se tak zaměřuje na negativní ekonomické důsledky brexitu. Ale tomu kampaň Leave (Odejít) snadno oponuje pozitivním tvrzením, že důvěřuje Británii a jejímu potenciálu. A především Cameron a ostatní nemají, co říci k imigraci, která je klíčovým tématem referenda a která vede k tlaku na pracovníky s nízkými mzdami, přetěžuje služby a zvyšuje cenu bydlení, řekl Hix.

Témata:  Brexit Velká Británie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:41

Ruský obr Gazprom zažaloval ČEZ a další evropské společnosti

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy