Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indii sužují bouřky: Za posledních 24 hodin blesky zabily 79 lidí

Bouřky, ilustrační fotografie
Bouřky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Dillí - Za posledních 24 hodin zabily blesky v Indii 79 lidí. Většina obětí pracovala při bouřkách na poli.

Ve státě Bihár připravily blesky o život 53 osob, deset lidí zahynulo ve státě Džharkhand a nejméně 16 ve státě Madhjapradéš.

Blesky si podle indických úřadů v zemi každoročně vyžádají na 2000 mrtvých. Od června do září je v Indii monzunové období, během něhož naprší 80 procent ročních srážek, píše BBC.

Jelikož je blesk silný elektrický výboj atmosférického původu, velké nebezpečí hrozí při koupání, windsurfingu, plavbě v loďce, příliš bezpečné není ani telefonování, či práce s elektrickými a plynovými spotřebiči. Nezdržujte se v blízkosti potoků nebo na podmáčené půdě, upzornňuje hzscr.cz. Vhodný úkryt nepředstavuje ani stan či malá jeskyně ve skále. Sezení na izolační podložce (karimatka, batoh) vás před přímým zásahem blesku neuchrání.

Za bouřky venku pokud možno nepřenášejte kovové předměty – fungují totiž jako hromosvod. Stojí za to si připomenout případ z roku 2005, kdy úder blesku připravil o život golfistu, který se hře věnoval i během bouřky. Ačkoliv za bouřky si většinou na nedostatek větru nemůžeme stěžovat, není vhodné ani pouštění draků.

Pokud jste v budově, během bouřky se raději zdržujte na suchém místě a dále od vodovodu, kamen, elektrospotřebičů, zásuvek a telefonu. Nezapomeňte zavřít okna a odpojit z elektřiny televizor a další přístroje, jejichž součástí je obrazovka.

Když však přece jen dojde k nehodě, první pomoc při úrazech bleskem je stejná jako při ostatních úrazech způsobených elektrickým proudem a při popáleninách. Podle stavu zraněného bývá často nezbytné použít umělé dýchání a srdeční masáž.

Témata:  Indie bouřky

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy