Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cameronova osudová chyba? Ve vypsání referenda se skrývá další znepokojující skutečnost, varuje profesor

Summit G7 v Německu, David Cameron
Summit G7 v Německu, David Cameron
Foto: g7germany.de

Londýn - Podle profesora právnické fakulty na univerzitě v Cardiffu Jiřího Přibáně jde v případě britského referenda nejen o Evropskou unii. Hlasování je také protestem proti politickým elitám, který je patrný i jinde v Evropě.

Podle profesora bylo vypsání referenda o brexitu politickou chybou premiéra Davida Camerona. Vše začalo jako vnitrostranický spor v Konzervativní straně a Cameron ze stranické politiky udělal státnickou záležitost, řekl Přibáň v souvislosti s dlouhodobými třenicemi mezi toryi kolem EU.

Slib mu umožnil vyhrát loňské parlamentní volby a dočasně zvládnout vlastní poslance, dodal. Připustil, že "Cameron nemohl předpokládat že krize eurozóny bude tak hluboká a zásadní, že imigrační krize bude tak rozsáhlá a bude trvat již druhé léto". To vše přispívá k rostoucímu euroskepticismu, dodal.

Připomněl ale, že odpor vůči EU není jen mezi toryi, ale i mezi opozičními labouristy. Proto ten problém rezonuje celou společností, která je skutečně rozdělena na dva rovnocenné tábory, dodal.

Brexit je i projevem protestu proti politickým elitám - ať jsou britské nebo evropské - a nárůstu hněvu, který se přelévá po celém kontinentu, zdůraznil Přibáň. "I jinde jsme svědky změny celkového politického stylu a posunu k tomu, co by se dalo označit jako plebiscitární demokracie, tedy kde silný vůdce získává mandát přímo od svých stoupenců, nikoli skrze demokratické a ústavní procedury," řekl.

Podle něj tak vystupuje americký prezidentský kandidát Donald Trump, šéf Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage, ale i čelný představitel kampaně za brexit Boris Johnson. Zcela záměrně se vyhýbá jakékoli věcné debatě a vše žene na vyhrocené emoce kolem migrace a jak by Británie měla být znovu velká, řekl. "To je postimperiální myšlení, které je v dnešním komplexním světě spíše nesplnitelným snem, než reálnou politikou."

V Británii je jedním z důvodů tohoto protestu proti elitám ekonomická krize, kterou rozpoutala finanční krize. "Ta definitivně rozbila sen o tom, jak se ekonomický a politický liberalismus budou doplňovat, že trh bude vytvářet bohatství a konsenzuálně jednající politické elity ho budou přerozdělovat. Tento ideologický rámec světa po konci studené války definitivně zkolaboval s finanční krizí," řekl Přibáň.

Pokud Británie vystoupí z Evropské unie může to podle Přibáně ohrozit i jí, protože Skotsko bude v takovém případě usilovat o odchod z Británie. "Skotsko si jistě bude vynucovat druhé referendum a dostane ho. Ale i ono si pak bude muset vyjednat vstup do EU a vystavuje se nejistotě," řekl.

Témata:  Brexit David Cameron Velká Británie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy