Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vraždy, útoky, znásilnění... Švédsku dochází trpělivost s uprchlíky

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Stockholm – Švédsko je jednou ze zemí, kam v rámci evropské migrační krize přišlo obrovské množství migrantů a uprchlíků. Ačkoliv byla země zpočátku migrantům otevřená, situace se postupně mění spolu s tím, jak se šíří negativní zprávy a množí zločiny s migrací spojené.

Švédsko přitvrzuje

Podle zatím poslední předpovědi švédské migrační agentury v roce 2016 do země dorazí až 100 tisíc žadatelů o azyl. Ačkoliv se jedná o 40 tisíc méně, než agentura předpovídala na začátku roku, stále se pro zemi o necelém milionu obyvatel jedná o obrovské číslo.

V roce 2015 přitom již do země přišlo více než 160 tisíc žadatelů o azyl; stala se tak zemí EU s největším počtem uprchlíků v přepočtu na počet obyvatel.

Jak ve svém článku z konce dubna připomněl zpravodajský server The Local, nejhorší byla situace v říjnu minulého roku, kdy každý týden do země přicházelo 10 tisíc migrantů. Následovalo proto zpřísnění hraničních kontrol, které spolu se zhoršeným počasím na začátku roku tato čísla snížilo.

Deník New York Times ale upozorňuje, že Švédsko opatření proti uprchlíkům dále přiostřuje. Včera oznámilo nová pravidla, která mimo jiné omezují počet lidí, kterým je uděleno povolení k pobytu, a zpřísňují pravidla pro shledání rodičů s dětmi. Schválení zákona nebylo podle deníku nijak kontroverzní: pro bylo 240 politiků, proti jen 45.

„Smrt nejštědřejšího národa planety"

Podle vyjádření švédské vlády jsou tato opatření nutná pro zabránění hrozícímu přetížení. Tento zákon ale již kritizovala například humanitární organizace Human Rights Watch, podle které ohrožuje děti migrantů, protože se nebudou moci shledat se svou rodinou.

O tom, že uprchlíci Švédsko doslova vysávají, napsal například na začátku měsíce oceněný americký investigativní novinář Matt Vespa. Ten upozornil, že Švédsko bylo dlouho dobu uprchlíkům a imigrantům velmi otevřené, ale obrovský přísun migrantů „zdroje země posunul až na samý pokraj".

Novinář James Taub švédskou situaci v únoru nazval „smrtí nejštědřejšího národa na Zemi". Jak Vespa varuje, švédská vláda si postupně uvědomila, že není schopná dlouhodobě podporovat všechny uprchlíky, které země přijala. Problém představuje například fakt, že na švédském trhu práce není místo pro další pracovníky v oblasti málo kvalifikovaných zaměstnání.

To potvrzují statistiky z roku 2015, které švédská vláda zveřejnila na začátku roku 2016. Jak s odkazem na tyto statistiky informoval server Daily Caller, pouze 494 ze 162 tisíc uprchlíků, kteří v roce 2015 ve Švédsku požádali o azyl, dokázalo najít práci. Důvodem podle pracovníků bylo přehlcení azylového systému, který nebyl schopen vydávat pracovní povolenky v takovém počtu a jeho pracovníci se soustředili čistě na zvládání jejich registrace.

Kriminalita roste

Mezi důvody, proč se Švédsko uprchlíkům postupně uzavírá, patří i zprávy o rostoucí kriminalitě a sexuálních útocích, které jsou s migranty spojeny. Jak například uvedl server news.com.au, švédské město Östersund v půlce března doporučilo ženám, aby samy nechodily ven, na základě série útoků na ženy cizinci, která je podle místní policie bezprecedentní.

Anketa, kterou provedl švédský deník Aftonbladet, odhalila, že téměř polovina Švédek se v noci bojí cvičit. 46 % žen starších 16 let uvedlo, že se v noci ve tmě samotné necítí bezpečně.

Pozornost také přitáhl případ ze srpna minulého roku, kdy 36letý Abraham Ukbagabir z Eritrey v obchodním domě IKEA ubodal 55letou ženu a jejího 28letého syna. V lednu letošního roku zase byla v uprchlickém centru žadatelem o azyl ubodána 22letá pracovnice tohoto centra.

V rámci průzkumu, který tento měsíc zveřejnil americký think tank Pew Research Centre, se ale Švédové v porovnání s ostatními státy EU uprchlíků stále bojí nejméně. Za velkou hrozbu je považuje pouze 24 % obyvatel; jde o drastický rozdíl proti jiným zemím EU, například Polsku, kde uprchlíky za hrozbu považuje 73 % lidí.

Témata:  Švédsko uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy