Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počasí v Británii nahrává brexitu. Londýn zasáhla průtrž mračen

Londýn, Tower Bridge
Londýn, Tower Bridge
Foto: Petr Hlawiczka, EuroZprávy.cz

Londýn - Na výsledek britského referenda o setrvání v EU může mít vliv také počasí. Jihovýchod monarchie i některé čtvrti Londýna dnes ráno zasáhla průtrž mračen a hasiči už vyjížděli ke 300 naléhavých žádostí o pomoc.

Meteorologové vyhlásili pro jihovýchodní Londýn a hrabství Essex bezprostřední nebezpečí záplav, napsal The Daily Telegraph. Obvyklou denní kvótu ostrých výjezdů vyčerpali ráno londýnští hasiči během hodiny.

Nižší volební účast vyvolaná nepřízní počasí může prospět brexitu, protože jeho zastánci mají silnější motiv hlasovat, soudí britští sociologové. Odpůrci Evropy podle nich vyrazí do volebních místností i za deště, který mnohé jiné odradí. V situaci, kdy je řada voličů nerozhodnutých, může právě počasí sehrát nemalou roli, napsal The Daily Telegraph.

Zdroj: YouTube

V případě, že Británie opustí Evropskou unii, přijde o nejvyšší rating na stupni AAA. Německému listu Bild to řekl zástupce mezinárodní ratingové agentury Standard & Poor's Moritz Kraemer. Důvodem by bylo zejména to, že v případě brexitu by politická situace v Británii byla pro trhy méně předvídatelná a méně racionální.

Ekonomické dopady brexitu se podle odborníků nedají přesně předvídat. Většina z nich ale v takovém případě očekává propad ostrovní ekonomiky.

Témata:  Brexit počasí Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy