Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O referendum je obří zájem, lidé stojí dlouhé fronty

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - O dnešní referendum, které rozhodne o dalším směřování Británie a EU, je velký zájem. Podle informací na sociálních sítích se před volebními místnostmi tvoří dlouhé fronty.

Ve čtvrti Wandsworth v jihozápadní části londýnského centra podle zpráv na twitteru stojí fronty, které tam při parlamentních volbách nebývají. Řada čekajících se vytvořila i ve West Hampsteadu na severozápadě města a na řadě dalších míst v metropoli i na venkově.

"Nikdy jsem ve volbách nemusela stát ve frontě. Všichni to berou vážně!," napsala na twitteru obyvatelka Londýna Rebeca Soniová. "Před volební místností jsem nikdy frontu neviděl, a to tu žiju deset let," připojil se uživatel Mauro Murgia.

V zemi podle médií panuje napjaté očekávání a nálada je nervózní. O nezkrotných vášních kolem referenda svědčí informace bulvárního listu The Sun, podle níž někteří stoupenci odchodu z EU vyzývají voliče, aby k zaškrtnutí příslušného boxu na hlasovacím lístku používali výhradně britská, nikoli evropská pera.

Nízká volební účast by nahrávala stoupencům odchodu země z Unie, kteří jsou podle všeho více motivovaní a ochotní vystát fronty před hlasovacími místnostmi i v dešti. Hlasování přitom bude velmi těsné, jak naznačují průzkumy veřejného mínění.

Ze tří posledních velkých průzkumů, které braly v potaz řadu menších průzkumů uskutečněných v posledních dnech, dva vyznívaly ve prospěch setrvání v Evropské unii. Stoupenci pokračování v Evropě ale měli jen 2% náskok. Třetí průzkum ukazoval půlprocentní náskok těch, kteří z Evropské unie chtěli odejít. Zhruba desetina oprávněných voličů byla stále nerozhodnuta.

Hlasování potrvá do 22 hodin britského času. Po uzavření hlasovacích místností nebudou známy žádné oficiální odhady výsledku referenda. Hned po ukončení hlasování začne sčítání hlasů. První výsledky by měly být známé v pátek nad ránem. Postupně budou výsledky vyhlašovat jednotlivá volební střediska, kterých je 382. Deník The Telegraph očekává, že výsledky budou přicházet mezi 5 a 8 hodinnou ranní našeho času.

Témata:  Brexit Velká Británie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy