Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brusel i další velká města EU ladí reakce na obě varianty referenda

Summit G7 v Německu, Horst Seehofer a Jean-Claude Juncker
Summit G7 v Německu, Horst Seehofer a Jean-Claude Juncker
Foto: g7germany.de

Brusel - Zatímco Britové rozhodují o případném odchodu z Evropské unie, politický život v Bruselu jde dál. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker pokračuje ve svých "intenzivních kontaktech s evropskými lídry".

Juncker před polednem telefonicky hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. S italským premiérem Matteem Renzim mluvil ve středu a na pátek se chystá k podobnému rozhovoru také s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem.

Evropské instituce a významná hlavní města EU do poslední chvíle ladí reakci na obě možné varianty výsledku dnešního britského hlasování o EU. Podle diplomatů je přitom zřejmé, že základní zprávou v případě brexitu bude stručné sdělení v tom smyslu, že Evropská unie britský krok respektuje a zároveň takového výsledku hlasování lituje.

Společnou deklaraci podle médií chystají pro možnost britského rozhodnutí odejít také právě Merkelová a Hollande. Premiéři a prezidenti zemí EU se poté do Bruselu na pravidelný summit sjedou v úterý. Už tam by teoreticky britský premiér David Cameron mohl oficiálně oznámit zájem o vystoupení z unie a odstartovat tak zhruba dvouletý proces vyjednávání.

Přestože Evropská komise už týdny oficiálně trvá na tom, že nemá přichystaný "Plán B", tedy alternativu pro případný britský odchod z EU, připravují se podle lidí z komise scénáře dalšího možného vývoje a co nejlepší postoj unijní exekutivy.

Mimo záznam lidé z komise připouštějí, že v bruselském paláci Berlaymont panuje před vyhlášením výsledků referenda nervozita. O "mírném optimismu", byť možná částečně způsobeném jistým nedostatkem informací, dnes žertoval vysoce postavený zdroj z komise. Jiný pracovník unijní exekutivy poznamenal, že "lidé jsou trochu nervózní, ale pracuje se dál".

Dusnou atmosféru v Bruselu se dnes na briefingu mluvčí komise Schinas pokoušel s odkazem na výkon velšských, anglických a severoirských fotbalistů rozptýlit poukazem na to, že jedna z členských zemí EU dokázala dostat do další fáze fotbalového mistrovství Evropy hned tři své týmy.

Témata:  EU Jean-Claude Juncker Brexit

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy