Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit pocítí celý svět. Období nejistot začíná: Analýza předpovídá, co nás čeká

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn – Velká Británie ve včerejším referendu odhlasovala odchod z Evropské unie. Americká analytická společnost Stratfor zkoumá, jaké bude mít brexit další následky a co lze očekávat v nadcházejících dnech.

Začíná období nejistoty

Jak analýza připomíná, včerejším hlasováním v britské referendu, ve kterém 52 % voličů odhlasovalo odchod z EU, Evropská unie poprvé od svého vzniku v 50. letech minulého století ztratí člena.

„Tento krok spustí řetězec událostí, které budou cítit po celé planetě. A Velkou Británii a Evropu to posunuje směrem k zdlouhavému období nejistoty, které od základů změní budoucnost Evropy," varuje.

Podle analýzy budou důsledky rozhodnutí referenda vyplývat na povrch postupně. Nejrychleji zareagují trhy. Jak podotýká, libra se už nyní oproti dolaru propadla o více než 10 %.

„Mimo Velkou Británii také klesají ceny ropy, oslabují měny rozvíjejících se trhů a dá se očekávat, že budou následovat také akciové trhy po celém světě, přičemž peníze zamíří do jistot jako je japonský jen nebo zlato. Trhy v posledních dnech reagovaly optimisticky v závislosti na průzkumy názorů, které ukazovaly, že vyhraje kampaň za setrvání v EU. To naznačuje, že bude jejich reakce v nadcházejících dnech obzvláště tvrdá," upozorňuje analýza.

Ekonomické důsledky

V závislosti na reakcích trhů také zareagují evropská a britská centrální banka. Ty zřejmě budou muset aktivovat nouzová opatření, o kterých se již jednalo v předchozích týdnech. Evropská centrální banka by svůj postup měla projednat v průběhu dnešního dne. Velké Británii také podle analýzy hrozí propad do recese.

„Nadcházející dny tak budou ve znamení nejistoty, která ovlivní finanční a ekonomická rozhodnutí investorů a domácností po celém světě," podotýká.

Analýza dále potvrzuje vyjádření některých politiků, že Severní Irsko a Skotsko by mohlo zvýšit snahy o vlastní nezávislost. Podotýká také, že ačkoliv výsledky referenda nejsou právně závazné, není pravděpodobné, že by se britský parlament rozhodl výsledek referenda ignorovat.

„Velká Británie bude trvat na zachování svého přístupu do společného trhu EU, jelikož asi 45 % britského vývozu jde právě do zemí EU, ze kterých do Británie naopak proudí 53 % jejího dovozu. Ale obchodní přístup Velké Británie bude muset být vyjednám. Rozsah a hloubka britského přístupu do společného trhu určí, do jaké míry se země bude muset podřídit regulacím EU," podotýká.

Politický dopad

Od lídrů ostatních zemí EU, zejména Francie a Německa, pak podle ní v nadcházejících dnech můžeme očekávat výzvy k jednotě a celkové nasazení pozitivního tónu. „Ale britské hlasování je nejdramatičtější událostí v dlouhém procesu politické fragmentace Evropské unie. Euroskeptické strany na celém kontinentu budou Británii prezentovat jako příklad, který by měl být následován," upozorňuje na závěr analýza.

Dodává, že největší dopad výsledků britského referenda ale bude geopolitický, protože odchodem Británie se změní rovnováha sil v EU. To by podle ní mohlo vést ke zvýšení napětí mezi severní a jižní Evropou. Sníží se také mezinárodní význam celého bloku. „Ve chvíli, kdy vyjednávání mezi Londýnem a Bruselem o odloučení skončí, bude evropský blok vypadat zcela jinak než nyní," uzavírá.

Témata:  Brexit Velká Británie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy