Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Probudili jsme se v jiné Evropě, zní z Belgie. Turecko posílá ostrý vzkaz

Belgie, Brusel
Belgie, Brusel
Foto: Pixabay

Brusel/Ankara - Belgický premiér Charles Michel dnes vyzval představitele zbylých členských zemí Evropské unie, aby se sešli na zvláštním jednání bez přítomnosti Británie. Z Turecka zaznívají slova, že brexit je počátkem konce unie.

"Konkláve" by podle něj mělo určit budoucí směr evropské integrace. "Výsledek tohoto referenda je pohlavkem evropskému projektu," uvedl Michel, jehož země stála na počátku evropské integrace. "Probudili jsme se v jiné Evropě, než jaká byla včera večer," dodal.

Zvláštní setkání by se podle belgického premiéra mohlo uskutečnit už v červenci a zabývat by se mělo především nespokojeností, která se šíří i mimo Británii. "Musíme si udržet chladnou hlavu a promyslet, jaké nové způsoby spolupráce budou možné," dodal Michel.

"Proces fragmentace Evropské unie začal. Británie je první, kdo opouští loď," uvedl na twitteru turecký vicepremiér Nurettin Canikli.

Ankara uzavřela s Bruselem dohodu o přidružení k tehdejšímu Evropskému hospodářskému společenství už v roce 1963. V roce 1987 požádalo Turecko o členství v Evropském společenství. Kampaň v souvislosti s britským referendem a vzestup pravicového populismu v Evropě podle agentury Reuters zhatily naděje Turecka, že by se kdy mohlo stát členem EU.

Témata:  Brexit Turecko Belgie

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy