reklama

Policie se domnívá, že šlo o vyřizování účtů mezi členy místního podsvětí. Maskovaní muži začali střílet na dobře známého místního podnikatele Fanose Kalopsidiotise, jeho partery a ochranku ve chvíli, když po desáté hodině večer z podniku odcházeli. Ozbrojený policista, který nebyl ve službě, ale byl v podnikatelově skupině, palbu opětoval a jednoho z útočníků zabil. Mrtvý byl identifikován jako jednačtyřicetiletý Albánec.

Mezi dalšími mrtvými je Kalopsidiotis, jiný policista a jeho manželka. Policejní pár byl zastřelen před očima svých dospívajících dětí. Policista, který palbu opětoval, byl zraněn a jeho stav je kritický. Střely ho zasáhly do hlavy, paže, nohy a hrudníku.

Incident se stal nedaleko místa, kde při podobné přestřelce zemřelo před čtyřmi lety pět lidí. I tehdy, když se hovořilo o nájemných vrazích, byl terčem útočníků Kalopsidiotis. Před dvěma lety byl zastřelen jeho otec ve svém domě nedaleko letoviska.

Dovolená na Kypru?

Kypr doufá, že se letos stane lákavou destinací, protože kvůli útokům mezi turisty poklesl zájem o Egypt, Turecko a Tunisko. Pobyt na území Kypru je relativně bezpečný, pouliční kriminalita je nízká, uvedlo MZV ČR.

Turisté, kteří vstoupí na území Kyperské republiky přes legální hraniční přechody, mohou cestovat na severní část ostrova (tj. na území tzv. „Severokyperské turecké republiky") a pobývat zde bez omezení. Orgány Kyperské republiky však mohou při návratu na území kontrolované vládou požadovat předložení letenky či lodního lístku jako důkaz, že občan vstoupil na Kypr legálně. Turistům, kteří vstoupili na Kypr ilegálně proto hrozí, že nebudou vpuštěni na území kontrolované vládou.

Před koupí či jakoukoliv jinou dispozicí s nemovitým majetkem v severní části ostrova (tj. na území tzv. „Severokyperské turecké republiky") se striktně doporučuje si nechat vypracovat kvalifikovaný právní posudek o stavu vlastnického práva k předmětné nemovitosti, neboť existuje riziko, že se může jednat o nemovitost nabízenou bez souhlasu jejího registrovaného vlastníka. Dle kyperského trestního zákona je neoprávněné nakládání s nemovitým majetkem bez souhlasu jeho registrovaného vlastníka trestným činem. Má se tím v co největší míře zabránit svévolnému nakládání s nemovitým majetkem oprávněných vlastníků – řeckých Kypřanů v severní části ostrova.

S ohledem na skutečnost, že tzv. „Severokyperskou tureckou republiku" nikdo (kromě Turecka) mezinárodně neuznává, může být konzulární pomoc turistům pobývajícím v severní části ostrova poskytována pouze v omezeném rozsahu.