Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Demonstrace proti diktátu Bruselu se v Bratislavě změnila ve frašku. V hlavní roli vlajka EU

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Bratislava - Stovky lidí se v sobotu Bratislavě zúčastnily pochodu a demonstrace "proti diktátu Bruselu a zastavení likvidace Evropy". Protest se ale otočil v trapnou taškařici ve chvíli, kdy se řečník a demonstranti pokusili roztrhnout vlajku Evropské unie.

"Blíží se den, kdy si naši vlast vezmeme zpět do vlastních rukou. Tak jako Britové oslavují červnové datum, tak den, kdy si vezmeme moc do našich rukou, bude dnem naší nezávislosti. Brexit je jen začátek. Evropské unii v takovéto podobě zvoní umíráček," prohlásil před asi 500 lidmi na shromáždění předseda občanského sdružení Slovenské hnutí obrody Róbert Švec.

Dodal, že Slovensko nepotřebuje více Evropy, ale potřebuje odhodlané vlastence. Řečníci také na mítinku ocenili rozhodnutí britských voličů, kteří se v referendu vyslovili pro vystoupení země z EU, a k uspořádání podobného plebiscitu vybídli i slovenskou vládu.

Během pochodu příznivci krajní pravice pokřikovali hesla "Slovensko Slovákům" či "Stop diktátu Bruselu". Na podiu vystoupil také někdejší šéf republikánů Miroslav Sládek, který se v projevu vyslovil "pro sjednocení vlasteneckých sil a pro svržení Bruselu". 

Demonstrace se ale neobešla bez zjevného trapasu, který na internetu pobavil tisíce lidí. Sociální sítí totiž koluje video, na němž se lidé pokoušejí roztrhnout vlajku Evropské unie, to se jim ale ani ve čtyřech nepodaří. "Pojďme, tahejte! To je materiál, krucinál," ozývá se z pódia při neúspěšném pokusu o hanobení symbolu Evropské unie.

Témata:  demonstrace na Slovensku EU Slovensko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy