Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tři význámní lidé Evropy chtějí dát EU nový impuls

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident François Hollande a italský premiér Matteo Renzi dnes v Berlíně zasedli k jednání. Zástupci velkých zemí Evropské unie se shodli, že je chtějí dát Evropské unii zasažené nadcházejícím brexitem nový impuls.

Podle lídrů Francie, Německa a Itálie by se unie v příštích měsících měla zaměřit na otázky bezpečnosti, hospodářského růstu, mladých občanů a eurozóny. Hollande a Renzi zároveň vyzvali Británii, aby při realizaci svého odchodu z EU jednala rychle.

Účastníci jednání také vyjádřili lítost nad tím, že se Britové rozhodli opustit osmadvacítku, dodali však, že svrchované rozhodnutí britských občanů respektují. S Londýnem prý nepovedou formální ani neformální rozhovory o vystoupení, o to podle nich musí požádat sama Británie.

Hollande uvedl že Evropa musí v této smutné době dostát své zodpovědnosti. „Naše zodpovědnost spočívá v tom, že nebudeme ztrácet žádný čas tím, že se budeme zaobírat vystoupením Británie, a také v tom, že nebudeme ztrácet žádný čas, než se začneme zabývat novým impulsem, který chceme Evropské unii dát," uvedl.

Rychle by podle něj měl jednat také Londýn, protože prý nic není horšího než nejistota. S tím souhlasil i Renzi. Merkelová zopakovala svá slova o tom, že by se záležitost neměla dlouho zdržovat. K rychlému jednání ale Londýn nevyzvala.

Merkelová, Hollande i Renzi se shodli, že zbylých 27 zemí unie by se mělo nyní snažit hledat prvky, které je spojují, nikoli ty, které by mohly vést k odstředivým tendencím. „Musíme krok za krokem připravovat nové návrhy v oblasti obrany, bezpečnosti, růstu, konkurenceschopnosti," dodala.

Témata:  Angela Merkelová François Hollande Matteo Renzi

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy