reklama

Nejčtenější list The Sun zmiňuje obavy o možnosti cestování po Evropě. Už den po hlasování děník varoval, že „občané Spojeného království brzy ztratí právo žít a pracovat v zemích EU".

I když médium vyzývalo voliče, aby věřili v odchod z EU, přišlo nyní s návrhy, jak si unijní občanství udržet. Například mohou mít čtenáři štěstí, pokud mají irské rodiče. „Další možnou cestou k pasu EU je manželství," pokračuje list, který přitom tvrdě brojil proti simulovaným manželstvím cizinců v Británii. Další možností prý je "koupě" občanství EU.

Deník The Telegraph, který před referendem uklidňoval voliče před „strašením" zastánců unie z ekonomických následků brexitu, už teď tak optimistický není. Bruselský zpravodaj listu napsal, že britská ekonomika v oblasti služeb „skončí ve šrotu jako staré auto". Dokonce na tom prý země bude hůř než Řecko, protože jeho premiér Alexis Tsipras má ještě karty v ruce.

The Express, který rovněž před hlasováním zpochybňoval černé scénáře, píše náhle o pesimističtějším očekávání ekonomických a politických otřesů v následujících měsících. Cituje třeba Anglickou banku, že hospodářský růst země bude mimo EU pomalejší.

Před referendem také tisk zaměřený proti EU zpochybňoval tvrzení, že Francie by mohla zrušit dohodu s Británií umožňující britským úředníkům kontrolovat případné nevítané migrantů už na francouzském území v Calais. Bulvární The Daily Mail už však připouští, že „i když konec členství Británie v EU by teoreticky neměl mít žádný dopad na smlouvu, francouzský socialistický kabinet trvá na tom, že bude mít velké důsledky pro francouzsko-britské vztahy."