Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Získání města Manbidž je klíčové pro útok na Rakku, tvrdí USA

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington – Už na konci května zahájily jednotky kurdsko-arabské aliance Demokratické síly Sýrie (SDF) ofenzivu města Manbidž na severu Sýrie. Pokud se to podaří, bojovníkům se otevře cesta do dalšího strategického města.

Očekávané ovládnutí města Manbidž aliancí kurských a arabských sil otevře cestu k postupu na Rakku, která je jedním z hlavních středisek radikálního hnutí Islámský stát (IS). Uvedl to dnes zmocněnec amerického prezidenta Baracka Obamy pro boj s IS Brett McGurk.

Mezinárodní koalice v čele s USA SDF poskytuje leteckou podporu. Odhaduje se, že během bojů přišlo o život na 500 bojovníků IS, zhruba stovku vojáků ztratila aliance.

„Operace v Manbidži stále pokračuje, tvrdě se tam bojuje. Jakmile bude tato operace završena, vzniknou tak podmínky pro postup na Rakku," řekl McGurk senátnímu výboru pro zahraniční vztahy. Jeho slova citovala agenura Reuters.

Témata:  Sýrie USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy