Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co se přesně stalo na letišti v Istanbulu? Všechna dostupná fakta

Turecké ozbrojené složky
Turecké ozbrojené složky
Foto: egm.gov.tr

Istanbul - Přinášíme všechna doposud známá fakta o krvavých atentátech na Atatürkově letišti v tureckém Istanbulu. Vše přehledně a ne jednom místě.

1. Co se přesně stalo?

V úterý večer se na Atatürkově letišti v Istanbulu ozvala střelba a vzápětí výbuchy. V hale jednoho z terminálů se odpálili dva sebevražední atentátníci, třetí se podle dostupných informací nedostal až do terminálu a nálože aktivoval už před ním.

2. Jak se atentátníci dostali na letiště?

Atentátníci podle všeho k letišti přijeli taxíkem, do haly letištního terminálu se museli prostřílet přes hlídkující policisty.

3. Kolik je obětí?

První zprávy o obětech z úterního večera hovořily o deseti mrtvých a přibližně 40 zraněných lidech. Konečná bilance je ovšem mnohem děsivější - ve středu odpoledne bylo obětí sebevražedných atentátníků už 41, zraněných pak téměř 250.

4. Kdo za útokem na letiště stojí?

K atentátům se zatím nikdo oficiálně nepřihlásil, podle tureckého premiéra Binaliho Yildirima ale vše ukazuje na to, že sebevražední atentátníci byli bojovníci Islámského státu.

5, Jaké zbraně útočníci použili?

Turecké úřady uvedly, že atentátníci stříleli z útočných pušek PM md. 63. Jde o kopii sovětské pušky kalašnikov, která se vyráběla pod licencí SSSR v šedesátých letech. Rumunská armáda už ji nevyužívá, ale v minulosti byla exportována do různých zemí. Kromě nich měli teroristé i několik granátů, které také neváhali použít.

6. Jsou mezi oběťmi Češi?

Dobrou zprávou je, že podle dosud dostupných informací nejsou mezi oběťmi atentátu žádní čeští občané. Dosud se podařilo identifikovat 37 obětí z celkových jednačtyřiceti. Kromě Turků jsou mezi mrtvými například občané Saudské Arábie, Tunisu nebo Číny.

7, Funguje Atatürkovo letiště?

Ano, ale pouze částečně. Bylo zrušeno 340 naplánovaných letů. Včetně linek mířících z Istanbulu do Prahy.

8. Dotknul se atentát v Istanbulu i českých letišť?

Ano. Policie přijala ihned po událostech v tureckém Istanbulu odpovídající bezpečnostní opatření, která se v současné chvíli týkají mezinárodních letišť a zastupitelského úřadu a rezidence Turecka v České republice. Jedná se zejména o letiště v Praze, Brně a Ostravě. Zvýšenou pozornost věnuje PČR také letům a cestujících směřujících do a z Istanbulu.

Témata:  teroristické útoky v Turecku Turecko

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy