Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mírová mise v Mali byla radou OSN posílena, účastní se i čeští vojáci

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Rada bezpečnosti OSN dnes zvýšila o 2500 mužů počet příslušníků mírových jednotek mise OSN v Mali, které se účastní i vojáci z Česka.

Podle agentury AFP také dala misi právo k větší ofenzivní činnosti s cílem lépe chránit místní civilisty a své lidi.

Počet vojáků mise OSN v Mali se zvyšuje ze současných 11.240 na 13.289 a počet policistů z 1440 na 1920. Není zatím jasné, z jakých zemí posily budou. V misi nyní působí čtyřicítka států.

Mise podle agentura Reuters čelila v poslední době na severu Mali sérii smrtelných útoků a stala se nejnebezpečnějším místem, kde slouží vojáci s modrými přilbami OSN.

Rezoluci vypracovanou Francií dnes schválilo jednomyslně všech 15 členů rady. Text zdůrazňuje, že mezinárodní mise OSN v Mali (MINUSMA) musí využít veškeré dostupné prostředky ke splnění svého mandátu. Posílení kontingentu má umožnit, aby mise byla silnější i aktivnější.

Témata:  Mali OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy