Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan má v plánu vychovat zbožnou generaci. Vlastním vzdělávacím systémem

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan je kritizován za své autoritářské snahy. Zpravodajský server Al-Monitor nyní upozorňuje, že se turecký prezident nyní snaží vytvořit svůj vlastní paralelní systém školství.

Server upozorňuje, že Erdogan opakovaně vyzval k vychování „zbožné generace". V poslední době se na něj také snesla obvinění kvůli islamizaci školství, proti kterému protestovaly i přední střední školy a jejich studenti.

Jak ale dále varuje, tyto snahy zřejmě Erdoganovi a jeho Straně spravedlnosti a rozvoje (AKP) nestačily, v červnu proto zahájili budování nového vzdělávacího systému mimo zodpovědnost ministerstva školství.

AKP tak navzdory silným protestům 17. června schválila návrh zákona, který by znamenal vytvoření státem kontrolovaného vzdělávacího systému. Jak server varuje, jde o základ systému, který by státu umožňoval financovat snahy o vychování mladých lidí v souladu s ideologií AKP a islámskými zákony.

Sídlem celého systému nebude Ankara, turecké hlavní město, kde sídlí i ministerstvo školství, ale Istanbul. Od ministerstva ale dle zákona dostane majetek, budovy i finance, a to i v zahraničí. Podobně bude muset přispět i ministerstvo financí.

Nový systém bude mít své vlastní učitele, Erdogan pak bude jmenovat čtyři z dvanácti členů správní rady, vláda další tři.

Jak server dodává, systém překvapivě kritizoval i bývalý ministr školství a spoluzakladatel AKP Husejn Celik. Ten vládu na svém blogu v rámci série článků kritizoval za to, že školy mění v experimenty.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan školství Turecko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy