Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lavrov dnes hovořil s tureckým protějškem. Oznámili obnovení skupiny pro boj s terorismem

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Foto: mid.ru

Moskva - Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov se dnes v Soči setkal se svým tureckým protějškem Mevlütem Çavasogluem. Ministři poté oznámili, že byla obnovena činnost společné pracovní skupiny pro boj proti terorismu a že Moskva také očekává kontakty mezi představiteli armád obou zemí.

Ministři se sešli poprvé od rozhodnutí svých prezidentů obnovit vzájemné vztahy, pošramocené loňským sestřelením ruského bombardéru Su-24.

"Naše spolupráce v boji s terorismem nepochybně získává zvláštní aktuálnost," řekl Lavrov v narážce na úterní teroristický útok na istanbulské letiště. Připomněl, že kvůli sestřelení ruského letadla byla zmrazena po sedm měsíců i práce rusko-turecké pracovní skupiny, tvořené diplomaty a zástupci tajných služeb. Nyní se oba ministři ji rozhodli operativně obnovit.

Zdroj: YouTube

Ministr předpokládá i obnovení styků mezi armádami obou zemí, a to tím spíše, že ruské vojenské letectvo působí na pozvání Damašku v Sýrii a Turecko je členem koalice, vedené USA.

V rámci dialogu mezi oběma státy lze podle Lavrova posuzovat i nejsložitější otázky, a to včetně úkolu přerušit doplňování sil teroristů v Sýrii ze zahraničí a nepřipustit, aby turecké území bylo využíváno pro podporu teroristických organizací.

Témata:  Sergej Lavrov Turecko Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy