Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Před 19 lety byl Hongkong předán pod čínskou správu. Do ulic vyšly demonstrovat tisíce lidí

Hongkong
Hongkong
Foto: Pixabay

Hongkong - Dnes uplynulo 19 let od předání Hongkongu pod čínskou správu a do ulic bývalé britské kolonie při té příležitosti vyšly tisíce lidí. Někteří z demonstrantů nesli transparenty kritizující Peking.

Protest probíhá v napjaté atmosféře. Za uplynulý rok ve městě zmizelo již pět knihkupců, kteří se zaměřovali na knihy kritizující čínské vůdce. Jedním z nich byl Lam Wing-kee, kterého čínští agenti drželi osm měsíců a propustili ho minulý měsíc. Lam Wing-kee následně kritizoval Peking za to, že nelegálními přeshraničními operacemi "narušuje práva Hongkongu".

Případy vyvolaly obavy, že čínské úřady porušují právní nezávislost této bývalé britské kolonie, jež se roku 1997 vrátila pod čínskou správu a má vysokou míru autonomie. Peking odmítá, že se by nějak provinil.

Zdroj: YouTube

Transparenty také vyzývaly k propuštění předních disidentů. "Jde o velmi vážné ohrožení bezpečí obyvatel Hongkongu, když tady neznámá síla špehuje lidi," uvedl prodemokratický poslanec Cyd Ho, který se pochodu účastnil.

Témata:  demonstrace v Hongkongu Hongkong Čína

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy