Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brutální útok Islámského státu. Při atentátu v Bagdádu zemřelo nejméně 213 lidí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto USA Today

Bagdád - Nedělní atentát v Bagdádu, ke kterému se přihlásil Islámský stát, je vzhledem k počtu mrtvých nejtragičtějším od chvíle, kdy se z Iráku stáhly americké jednotky. Podle nové bilance dle agentury AFP zemřelo nejméně 213 lidí a 200 osob utrpělo zranění.

Zatímco AFP hovoří o 213 mrtvých v bagdádské čtvrti Karráda, server stanice BBC píše o 165 obětech, agentura Reuters o 147 a agentura AP o 142 mrtvých. Všechna média však shodně upozorňují, že úřady vedou několik desítek osob mezi pohřešovanými a že počet obětí může stoupnout i vzhledem k tomu, že řada zraněných je v kritickém stavu.

Zdroj: YouTube

V době exploze nakupovaly v obchodní čtvrti celé rodiny i s malými dětmi. Výbuch způsobil rovněž požár několikapatrového nákupního střediska, kde mnozí lidé uhořeli nebo se udusili. Na místo ještě v neděli dorazil premiér Hajdar Abádí, který vyhlásil třídenní smutek.

Obyvatelé iráckého hlavního města a jeho okolí jsou často svědky bombových útoků páchaných příslušníky radikální organizace IS.

Irácké armádě se v poslední době podařilo radikály z IS vyhnat z některých jejich bašt. Po Ramádí osvobodili iráčtí vojáci s podporou šíitských milic nedávno také Fallúdžu, která leží jen asi 50 kilometrů západně od Bagdádu. IS má ale stále pod kontrolou druhé největší irácké město Mosul

Témata:  teroristické útoky v Iráku Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

18. května 2024 10:24

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy