Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina má nový plán, jak zpátky získat Krym. Zapojí námořnictvo

Ukrajinská válečná loď U209 Ternopil kotvící v Sevastopolu.
Ukrajinská válečná loď U209 Ternopil kotvící v Sevastopolu.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Kyjev - Ukrajina se dosud nesmířila se ztrátou poloostrova Krym, který před více než dvěma lety anektovalo Rusko. Pokusí se jej získat zpět pomocí námořnictva.

Předseda Nejvyšší rady Andrij Parubij ke Dni vojenského námořnictva zveřejnil blahopřání, v němž uvedl, že se Ukrajině podaří získat zpět Krym. Text blahopřání zveřejnil na webu ukrajinského parlamentu.

Tvrdí například, že poté, co Ukrajina ztratila poloostrov, získal Den vojenského námořnictva Ukrajiny nový smysl. "Jsem přesvědčen, že ukrajinští námořníci vrátí Ukrajině Krym, stejně jako naše vojenské námořní základny na Černém moři," uvedl předseda Nejvyšší rady.

Tvrdí také, že Ukrajina je námořní velmoc, jejíž vojenské námořnictvo se proslavilo už v minulosti. Ukrajinské vojenské námořní síly přitom tvoří pouze čtyři bojové lodě, 18 podpůrných a 26 člunů. 

Situace na Krymu přitom vůbec není jednoduchá. Server Ukraine Today varuje, že se ekonomická situace na poloostrově prudce zhoršuje a Krymu dochází peníze. Oragnizace, která řídí rozpočet z města Simferopol, se navíc chystá mzdy svých zaměstnanců snížit o celých 10 %.

"V rozpočtu prý nejsou žádné peníze, proto sníží mzdy. Jsme zvyklí pracovat během státních svátků a dříve za to platili. Teď se snaží, abychom nepracovali a oni nám tak nemuseli platit," uvedl jeden ze zaměstnanců. 

Ruské úřady se k celé záležitosti odmítají vyjádřit. Již dříve ale došlo ke snížení platů lidí sloužících v ruské černomořské flotile o 40 % - Rusko to zdůvodnilo tím, že již nepracují v cizí zemi, protože Rusko Krym anektovalo.

Americká vyslankyně při OSN, Samantha Powerová, k situaci v dubnu uvedla: „Potlačování nespokojenosti na Krymu se dále prohlubuje s tím, jak jsou systematicky cíleni zbývající nezávislí novináři a další kritici. Ve výsledku tak došlo ke kriminalizaci v podstatě všech forem tatarského politického vyjadřování a organizací."

Brian Glyn Williams, profesor islámské historie na Univerzitě Massachusetts-Dartmouth, uvedl, že v březnu 2014, když byla anexe Krymu v rané fázi, ruský prezident Vladimír Putin pozval do Kremlu Mustafu Džemileva, který byl předsedou krymskotatarského Medžlisu, rady krymských Tatarů. Ten ale pozvání odmítl, což podle Williamse Putina „hluboce urazilo".

Ukrajinský generální vojenský prokurátor Anatoly Matios už před několika týdny oznámil, že jeho úřad odhaduje, že se škody způsobené ruskou anexí Krymu vyšplhaly na více než bilion ukrajinských hřiven, tedy asi 38 miliard amerických dolarů. Uvedla to ukrajinská agentura UNIAN.

"Podle předběžných závěrů odborníků, odhadů, a součtu škod způsobených ruským záborem poloostrova, jde o více než bilion hřiven. Jsou to jen náklady týkající se nemovitostí a infrastruktury státních podniků, suma nezohledňuje ztráty pozemků a soukromého vlastnictví na poloostrově, " dodal Matios.

Server Ukraine Today poukazuje, že již dříve ukrajinské námořnictvo vyčíslilo škody způsobené anexí Krymu na asi 150 miliard dolarů.

Témata:  Krym Ukrajina

Aktuálně se děje

18. května 2024 12:44

Ukrajinci opouštějí domovy v Charkovské oblasti. Důvodem je postup Rusů

Domovy v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny už kvůli probíhající ruské ofenzivě muselo opustit téměř 10 tisíc lidí, uvedl tamní gubernátor Oleh Synehubov. Rusové zahájili boje v nové oblasti před několika dny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy