Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit jen tak nebude? Podle právníků to nejprve musí schválit britský parlament

Vlajka Velké Británie a EU
Vlajka Velké Británie a EU
Foto: Pixabay

Londýn - Brusel stále čeká, zda a kdy britská vláda po referendu aktivuje článek 50 lisabonské smlouvy. Situaci navíc zkomplikovala londýnská advokátní firma Mishcon de Reya, která prosazuje, aby brexit musel schválit také britský parlament.

Podle firmy Mishcon de Reya, která zastupuje skupinu anonymních podnikatelů a akademiků, by bylo nezákonné, kdyby premiér aktivoval článek 50 předtím, než odchod Británie z EU schválí poslanci britského parlamentu.

"Výsledek referenda není právně závazný, a kdyby současný či budoucí premiér aktivovali článek 50, bylo by to nezákonné," tvrdí zástupce právní kanceláře Kasra Nouroozi.

Podle serveru BBC poslanci, jejichž jasná většina byla před referendem proti odchodu Británie z EU, by teoreticky mohli brexit zablokovat. BBC ale zároveň přiznává, že je krajně nepravděpodobné, že by se poslanci postavili vůli lidu vyjádřené v referendu.

Po červnovém referendu oznámil premiér David Cameron svou rezignaci. Aktivace článku 50 lisabonské smlouvy je podle něj už úkolem pro jeho následovníka. "Parlament bude hrát samozřejmě svou roli v procesu, aby bylo jasné, že najdeme tu nejlepší možnou cestu kupředu," uvedla dnes Cameronova mluvčí.

Po aktivaci článku 50 začne dvouletá lhůta pro dojednání dohody o odchodu země z evropského bloku. Prodloužit ji lze pouze v případě jednomyslné shody 27 zbývajících členských zemí.

Témata:  Brexit Velká Británie

Aktuálně se děje

18. května 2024 15:03

Atentátník na Fica míří do vazby. U soudu platila přísná bezpečnostní opatření

Specializovaný trestní soud v Pezinku v sobotu poslal do vazby Juraje C., který je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Obviněného dnes k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy