Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co bude s olympiádou v Brazílii? Čekejte společenský kolaps, varuje politik

Brazílie, Rio de Janeiro
Brazílie, Rio de Janeiro
Foto: Pixabay

Rio de Janeiro - Brazílie původně počítala s tím, že olympijské hry zvýší její prestiž, realita je ovšem opačná. Pár týdnů před zahájením sportovního svátku to vypadá na ostudu, píše New York Times.

V roce 2009, když Rio de Janeiro získalo právo hostit letní olympijské hry 2016, a porazilo přitom finalisty Madrid, Tokio a Chicago - se Brazílie vezla na vysoké vlně. I když neunikla následkům finanční krize roku 2008, utrpěla relativně nižší ekonomické škody a vrátila se zpět rychleji než jiné země včetně USA.

S kvetoucí ekonomikou se federální vláda cítila natolik na koni, že její populární prezident Luiz Inácio Lula da Silva spustil řadu nákladných sociálních programů, které pomohly posunout miliony chudých Brazilců k lepšímu životu.

"Nikdy jsem v Brazílii necítil více hrdosti," řekl po oznámení vítězné olympijské kandidatury Ria Lula, jak prezidentovi v zemi všichni říkají. "Nyní světu ukážeme, že dokážeme být ohromnou zemí." Nebyl přitom sám. Na pláži Copacabana v Riu vypukla velká párty.

Olympiáda začíná za měsíc, už nikdo neslaví

Ekonomické, sociální i politické podmínky, jimž Brazílie a Rio čelí, se dramaticky změnily. Obří korupční skandál, který začal v souvislosti s ropnou společností Petrobras, vyústil v odhalení a vyšetřování desítek, pokud ne stovek vysoce postavených politiků a členů podnikatelské elity.

Ekonomika země šla prudkým sešupem dolů - jen za loňský rok poklesl brazilský HDP o 3,8 procenta. Stát Rio de Janeiro i jeho stejnojmenná metropole jsou na mizině - a ani federální vláda na tom není nejlépe. Učitelům a policistům se zpožďují výplaty. Tolik opěvované sociální programy byly seškrtány. Stoupá inflace a taky zločinnost, mimo jiné proto, že škrty dopadly i na rozpočet bezpečnostních sil.

A zapomenout nelze ani na virus zika, který Brazílii těžce postihl. Podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) sklouzla brazilská ekonomika na deváté místo na světě - nejen za Británii a Francii, ale také za Indii a Itálii.

Zdroj: YouTube

Jsou za tyto problémy odpovědné olympijské hry? Pochopitelně ne. Ale zesílily je. A zatímco v roce 2009 symbolizovalo vítězství v souboji o pořadatelství olympijských her potvrzení nového místa Brazílie na světové scéně, od té doby se olympiáda změnila na něco jiného. "Jde o namyšlenost, která se tu objevila během let rozmachu za Lulovy vlády," říká Alex Cuadros, autor knihy Brazillionaires (Brazilionáři), která vyjde tento měsíc.

V dubnu vysoký státní činitel Leonardo Espindola veřejně přiznal, že brazilské problémy mohou ovlivnit olympiádu a poškodit obraz země. "Blížíme se společenskému kolapsu našeho státu," řekl.

Brazílie původně stanovila rozpočet 14 miliard dolarů na nezbytnou infrastrukturu - stadióny, vylepšení dopravy, olympijskou vesnici a podobně, a také samozřejmě na bezpečnost a další logistické potřeby. Nyní je tato suma odhadována na 20 miliard dolarů. Ale Rio s největší pravděpodobností může počítat s příjmem jen zhruba 4,5 miliardy dolarů, uvádí sportovní ekonom Andrew Zimbalist.

Témata:  Olympijské hry 2016 Rio de Janeiro Brazílie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy