Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Duda odsoudil antisemitismus, z vraždění obvinil komunisty

Andrzej Duda na návštěvě Prahy (15. března 2016).
Andrzej Duda na návštěvě Prahy (15. března 2016).
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Varšava - V polských Kielcích se dnes konala vzpomínková akce k 70. výročí poválečného protižidovského pogromu. Prezident Andrzej Duda ve svém projevu odsoudil veškeré formy rasismu, xenofobie a antisemitismu.

4. července 1946 se ve městě na jihovýchodě Polska rozšířila nepravdivá zpráva, že Židé žijící ve městě unesli křesťanského chlapce. Dav zaútočil na dům, v němž bydleli židovští přeživší holokaustu, kteří se snažili začít nový život v poválečném Polsku. Postříleno či ubito bylo 42 Židů. Pogrom donutil k emigraci ze země mnoho z přibližně 250.000 Židů, jež se dožili konce války.

"Ve svobodném Polsku není místo pro jakékoliv předsudky, rasismus, xenofobii ani antisemitismus," prohlásil dnes Duda, "Pro antisemitské zločiny není žádná omluva," zdůraznil a z rozpoutání pogromu obvinil "bestiální chování" sil komunistického režimu, dosazeného Moskvou. Dodal ale, že k policistům a vojákům, kteří stříleli do Židů, se přidali i další lidé.

Na rozdíl od amerického židovského historika Jana Tomasze Grosse dává část polských historiků přednost tezi, že pogrom vyprovokovala komunistická tajná služba.

Duda a další předáci vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) vysílají smíšené signály ohledně předsudků od loňských voleb, které je vynesly k moci, poznamenala agentura AP a připomněla, že PiS zaujala vůči uprchlíkům tvrdě odmítavý postoj a předseda strany Jaroslaw Kaczyński během volební kampaně tvrdil, že uprchlíci roznášejí po Evropě parazity. Sám Duda se v kampani dopouštěl výroků, jejichž cílem se zdálo získat přízeň antisemitských voličů. V posledních měsících ale Duda a Kaczyński antisemitismus odsoudili.

Témata:  Andrzej Duda antisemitismus Polsko

Aktuálně se děje

18. května 2024 12:44

Ukrajinci opouštějí domovy v Charkovské oblasti. Důvodem je postup Rusů

Domovy v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny už kvůli probíhající ruské ofenzivě muselo opustit téměř 10 tisíc lidí, uvedl tamní gubernátor Oleh Synehubov. Rusové zahájili boje v nové oblasti před několika dny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy