Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britská kultura v ohrožení: Skončí kvůli brexitu filmy a skupiny?

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Brexit, pro který se Britové v nedávném referendu rozhodli, má zásadní dopady nejen na politiku a ekonomiku, ale i na kulturní sféru. Podle francouzského deníku Libération je v ohrožení kinematografie, hudba a trh s uměním.

V oblasti hudebního průmyslu zaznamenala Británie po těžkém desetiletí loni konečně mírné zlepšení. Hlavně díky úspěchům, kterých dosáhly Adele, Coldplay či Ellie Gouldingová. Po brexitu by ale pořadatelé hudebních akcí všech žánrů mohli narážet na překážky, když budou chtít posílat britské umělce do zbytku Evropy.

Ve světě filmu se britští producenti jako je David Puttnam, Matthew Vaughn či Barbara Broccoliová krátce před referendem na portálu Hollywood Reporter vyjádřili proti brexitu. Mezi jejich argumenty byl například objem peněz, které unie posílá britské kinematografii prostřednictvím programu MEDIA a které umožňují uskutečnit mnohé filmové produkce. V letech 2007 až 2015 to bylo asi 130 milionů eur.

Program MEDEA navíc prostřednictvím sítě Europa Cinemas propaguje promítání evropských filmů v rámci celé Evropské unie. Více než padesáti britským kinům se tak dostává organizační a finanční pomoci, aby mohla nabídnout divákům filmy z jiných států. Kdyby tato pomoc zmizela, lze očekávat stále chudší nabídku evropských filmů v britských kinech.

Podíl britských filmů v evropských kinosálech je 20 procent, což je druhé místo po Francii. V roce 2015 celovečerní snímky jako je Teorie všeho, dokumentární Amy či Ovečka Shaun sklízely úspěch. V budoucnosti by britské celovečerní filmy, televizní programy a hry mohly na cestě do zemí EU narážet na daně nebo kvóty.

Odchodem z Evropského hospodářského prostoru (EEA) bude Británie muset nově vyjednat volný pohyb svých obyvatel, především těch, kteří cestují kvůli práci. Možným scénářem je to, že britské produkční týmy, herci, umělci či scénáristé si budou muset obstarávat pracovní víza, aby mohli natáčet filmy v EU. A platit to bude i obráceně.

Londýn je nyní evropskou metropolí na trhu s uměním, Británie totiž loni vydražila zdaleka nejvíce uměleckých předmětů. To vše by odchod z EU mohl ohrozit. Mnozí odborníci podle deníku The New York Times předpokládají, že po propadu kurzu britské libry v důsledku brexitu se sníží nabídka uměleckých předmětů v Británii. Mnoho sběratelů umění, kteří bydlí v Anglii, začali zvažovat, zda se nepřestěhují do Francie či Belgie.

Témata:  Brexit Velká Británie kultura

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy