reklama

Již v květnu si obyvatelé Oberwil-Lieli, jedné z nejbohatších vesnic ve Švýcarsku, odhlasovali zaplacení 290.000 franků ročně, než by souhlasili s poskytnutím přístřeší pro deset žadatelů o azyl.

Glarner, starosta obce a poslanec pravicové Švýcarské lidové strany (SVP), plně podporuje rozhodnutí obyvatel a dodává, že švýcarští občané mají povinnost odolávat pro-uprchlickému diktátu švýcarského hlavního města.

Při návštěvě dvou táborů pro přistěhovalce v Řecku však byl Glarner vůbec poprvé vystaven emocionálnímu pohledu na nepříjemnou situaci. „Je brutální vidět, že tito lidé žijí v nelidských podmínkách. Musíme udělat víc, než už děláme, a pomáhat uprchlíkům, kteří jsou již v Evropě," řekl deníku Blick s tím, že by mělo být věnováno více peněz na pomoc agenturám, které pomáhají přímo v postižených zemích.

Jak ale poukazuje server The Local, jde sice o pěkná slova, ale vychází z úst člověka, který již dříve řekl, že Švýcarsko „by mělo zavřít všechny své zelené hranice pomocí ostnatého drátu".

Glarner navštívil tábory na naléhání spisovatelky Andrey Fischer Schulthessové, která vyzvala politika, aby šel a setkal se uprchlíky osobně. Schulthessová na cestě politika pozorovala a pak uvedla, že byl Glarner otevřený a přátelský k uprchlíkům, zejména k dětem, „ale jakmile zmínili uvedené problémy a požadavky, byl potichu".

I přes to, co politik na cestě zažil, však své postoje podle všeho nezměnil. „Jsem teď ještě víc přesvědčen, že nesmíme dovolit uprchlíkům přicházet do Evropy," řekl s tím, že jejich přijetí jen povzbuzuje další, aby také přišli.

Místo toho by prý Švýcarsko mělo dělat více pro zlepšení podmínek v táborech v zemích sousedících s oblastmi konfliktu, aby bylo méně pravděpodobné, že uprchlíci budou riskovat své životy a snažit se dostat do Evropy.

Uprchlíci by se pak měli vrátit se do své země, když přijde mír. „Kdybych byl uprchlík, to je to, co bych chtěl udělat," přiznal.

V březnu 2015 se Švýcarsko rozhodlo, že v průběhu tří let přijme 3000 syrských uprchlíků. Z nich 1500 přijde v rámci přesidlovacího programu Evropské unie, jehož cílem je distribuovat migranty z Itálie a Řecka. Od roku 2011 země vydala 250 milionů franků na pomoc lidem v Sýrii, i syrským uprchlíkům v Jordánsku, Libyi, Iráku a Turecku.