Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krvavý ramadán: Teroristé zabili stovky lidí. Kde útočili?

Mešita
Mešita
Foto: Pixabay

Washington – V úterý 5. července oficiálně skončil letošní ramadán, svatý měsíc muslimů. Do historie se ale bohužel vepíše jako jeden z nejkrvavějších v moderní historii. Více informací přinesl server The Daily Caller.

Krvavé útoky Islámského státu

Ještě před začátkem ramadánu teroristická organizace Islámský stát (IS) vyzvala své sympatizanty, aby během svatého měsíce podnikli útoky proti jejím nepřátelům. Právě s touto skupinou podle serveru většina útoků během ramadánu také souvisela. Útoky si celkem vyžádaly téměř 400 obětí v rámci 9 států.

Server podotýká, že podle některých expertů se IS snaží organizováním útoků v zahraničí odvést pozornost od územních ztrát, které utrpěl v Sýrii a Iráku. O tom, že koalice v těchto zemích proti IS postupuje, ve středu promluvil například ředitel americké zpravodajské služby CIA John Brennan.

Prvním velkým útokem, ke kterému se během ramadánu IS přihlásil, byla střelba v americkém nočním gay klubu. Při něm střelec Omar Mateen zastřelil 49 lidí a dalších 53 zranil; sám byl zastřelen policií. IS Mateena prohlásil za „vojáka chalífátu“.

Útoky po celém světě

K IS se na sociální síti Facebook přihlásil také francouzský džihádista, který zavraždil francouzského policejního důstojníka a jeho partnerku. 25letý Larossi Abballa policistu ubodal k smrti před jeho domem, přes Facebook pak v přímém přenosu IS přísahal věrnost.

IS útočil i v Jordánsku, kde sebevražedný útočník v autě odpálil bombu poblíž jordánské vojenské základy. Při útoku zemřelo sedm vojáků, a jak server připomíná, jde tak o jeden z nejkrvavějších útoků v zemi za posledních několik let.

Bombové a sebevražedné útoky během ramadánu proběhly také v Jemenu a Libanonu. 27. června při třech koordinovaných útocích v Jemenu zemřelo 43 lidí, téže den sebevražední atentátníci zabili také pět lidí v libanonské křesťanské vesnici.

Ne všechny útoky se povedly

Celý svět se opět ocitl v šoku 28. černa, kdy tři sebevražední atentátníci zaútočili na mezinárodním letišti v Istanbulu. Muži nejprve stříleli, následně odpálili bomby, které měli na sobě. Útok si vyžádal 44 mrtvých a stovky zraněných. Ačkoliv se IS k útoku nepřihlásil, za pravděpodobného viníka jej označila mimo jiné také turecká vláda.

V ten samý den teroristé IS útočili také v malajsijském nočním klubu, útok granáty se ale naštěstí obešel bez obětí na životech. Zraněno bylo celkem osm lidí, i tak ale jde o významný útok, protože jde o první útok v zemi, ke kterému se IS přihlásil.

Ani konec ramadánu se neobešel bez obětí. 3. července proběhl v Bagdádu jeden z nejkrvavějších útoků za poslední dobu. Do obchodního centra najel nákladní vůz s výbušninami, počet obětí útoků se nakonec vyšplhal až na 292.

4. července pak sebevražední atentátníci zaútočili ve třech městech Saúdské Arábie. Před mešitou v Medíně, která je jedním ze dvou nejsvatějších míst islámu a ve které je pohřben prorok Mohamed, byli zabiti čtyři saúdští bezpečnostní důstojníci. Útok proběhl také na americkém konzulátu ve městě Džidda, při něm ale nikdo nezemřel, ani nebyl nikdo zraněn.

Témata:  ramadán Islám terorismus

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy