Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký ministr obrany dorazil neohlášeně do Iráku, bude jednat o boji proti IS

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Bagdád - Americký ministr obrany Ashton Carter dnes dorazil na předem neohlášenou návštěvu Iráku. Na programu jednání s politiky a vojenskými veliteli je boj proti Islámskému státu.

Carter se má setkat s iráckým premiérem Hajdarem Abádím a ministrem obrany Chálidem Ubajdím. V plánu je rovněž jednání s americkým generálem Seanem MacFarlandem z mezinárodní koalice, která se v Iráku podílí na boji proti IS.

Irácké armádě se s podporou spojenců v sobotu podařilo dobýt klíčovou leteckou základnu Kajára, která se nachází 60 kilometrů jižně od Mosulu.

Podle Cartera pomohou Američané Iráčanům zřídit v Kajáře logistické centrum. Letecká základna "bude jedním z center, z něhož budou irácké bezpečnostní síly podporované námi podnikat operace" směřující k získání kontroly nad Mosulem, dodal ministr obrany. Američtí poradci jsou rovněž připraveni doprovázet irácké jednotky, které se budou snažit město na severu Iráku obklíčit. Podle nejmenovaného amerického představitele již skupina vojáků USA v neděli dorazila na základnu v Kajáře, aby situaci na místě vyhodnotila.

Ještě před svým příjezdem do Bagdádu označil Carter dobytí Kajáry za strategické vítězství. I podle iráckého premiéra jde o klíčový krok v boji o Mosul.

Témata:  Ashton Carter Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy