Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA budou nadále usilovat o bezpečnost Afghánistán, slibuje ministr obrany

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul - Na neohlášenou návštěvu Afghánistánu dnes přicetoval americký ministr obrany Ashton Carter. Slíbil, že Spojené státy budou pokračovat v úsilí o zajištění suverenity a bezpečnosti země, která je stále ve válce s islamisty.

Po zvolení Donalda Trumpa novým americkým prezidentem se objevily otázky, co bude jeho zahraniční politika znamenat pro Afghánistán, kde zůstává téměř 10 tisíc amerických vojáků, kteří se podílejí na výcviku afghánské armády a působí jako poradci. Americké speciální síly navíc podnikají na afghánském území cílené akce proti teroristům ze sítě Al-Káida a organizace Islámský stát.

"Amerika usiluje a bude nadále usilovat o zajištění suverenity a bezpečnosti Afghánistánu," řekl Carter.

Dosluhující americký prezident Barack Obama vzhledem ke kritické situaci v Afghánistánu zrušil plány snížit počet amerických vojáků v této zemi do konce letošního roku téměř o polovinu. Do ledna, kdy Obamovi končí mandát, by mělo v Afghánistánu setrvat 8400 členů armády Spojených států, napsala agentura Reuters.

Témata:  Afghanistán Ashton Carter Tálibán

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy