Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severokorejci chtějí otestovat další balistickou raketu. A Pentagon posílá důrazný vzkaz

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Washington - Americký ministr obrany Ash Carter dnes označil jaderné a raketové ambice KLDR jsou vážnou bezpečnostní hrozbou pro Spojené státy. Jeho slova byla reakcí na vyjádření Pchjongjangu, že je připraven provést zkoušku mezikontinentální balistické střely kdykoli a z jakéhokoli místa.

Severokorejské ministerstvo zahraničí rovněž obvinilo Washington, že právě americká nepřátelská politika je příčinou zbrojního vývoje v KLDR.

"Pokud severokorejská balistická střela jakkoli ohrozí území USA či jejich spojenců, americká armáda ji sestřelí," varoval dnes Carter.

Kim Čong-un v novoročním projevu uvedl, že země dospěla do závěrečné fáze vývoje mezikontinentální balistické rakety a nachází se před její zkouškou. USA se však nedomnívají, že KLDR učinila takový pokrok, aby dokázala střelu osadit jadernou hlavicí.

Jaderný test, který KLDR provedla loni v září, byl pátý v pořadí a z dosud provedených jaderných zkoušek největší.

Témata:  Ashton Carter Severní Korea jaderné zbraně

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy