reklama

V srpnu 2015 byla uzavřena mírová dohoda, která měla zajistit ukončení rok a půl trvající občanské války v Jižním Súdánu. Podle Lizerota se však podařilo realizovat jen velmi málo bodů z této dohody: "Mír byl hezký politicky, ale ve skutečnosti vše dál bublalo a vřelo."

Podle Lizerota v zemi panuje dlouhodobé napětí mezi kmeny Dinků a Nuerů. "Všechny staré rány byly dál podníceny čím dál horší hospodářskou krizí, obrovskou inflací, tím, že lidé nejsou placeni." Plat již několik měsíců nedostává téměř nikdo, nemají ho dokonce ani vojáci. "Polovina země je ve stavu akutního hladomoru. Lidé jsou ochotni zabíjet proto, aby mohli jíst," dodal diplomat.

Současné boje podle něj na rozdíl od předchozí války nevyvolali Kiir a Machar, kteří jsou předáky Dinků a Nuerů, ale spíš některý z nižších velitelů.

Konflikt podle něj v posledních dnech nabral novou dimenzi. "Konkrétní situace vypadá tak, že začali dokonce shazovat bomby z helikoptér na město. To je velmi nová situace, dosud byly boje pouze pozemní," řekl Lizerot. Podle něj nelze předpovědět další vývoj ani to, zda se boje omezí pouze na hlavní město, nebo se rozšíří do celé země.

Delegace EU byla v neděli z Juby evakuována do Keni. "Ve čtvrtek začala být bezpečnostní situace značně nepřehledná, začaly přestřelky a menší pouliční boje. Proto jsme v pátek došli k závěru společně s kolegy z velvyslanectví členských zemí (EU) a také některých dalších mezinárodních organizací, že je nutné evakuovat mezinárodní personál," řekl Lizerot.

Machar sice dnes obvinil prezidenta Kiira, že nemá zájem na dosažení míru, zároveň ale vyzval své stoupence, aby při současných násilnostech v jihosúdánské metropoli zachovali zdrženlivost. "Vyzývám ke klidu a ke zdrženlivosti v těchto potyčkách. Nikdo by neměl brát zákony do svých rukou, aby tuto zemi destabilizoval," uvedl Machar na twitteru. Vyjádřil také naději v budoucnost.