Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Armáda v Indii posiluje, chce si od Ruska pronajmout další jadernou ponorku

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva - Rusko a Indie se přiblížily k dohodě o pronájmu druhé ruské jaderné ponorky. Napsal to ruský list Kommersant.

Indie už má od Rusů pronajatou jadernou ponorku Něrpa, kterou překřtilo na Čakra, a stejného typu má být podle listu i druhý přírůstek.

Dillí se nyní podle deníku vzdalo záměru získat plavidlo nejmodernějšího typu a je ochotno smířit se s desetiletým pronájmem ponorky, která již slouží v ruském námořnictvu. Indie by ji nechala zmodernizovat a vyzbrojit rusko-indickými střelami BrahMos.

Kommersant s odvoláním na informace od indického zastoupení na výstavě v Jekatěrinburgu poznamenal, že po vypršení pronájmu by si Indie přála obě jaderné ponorky odkoupit.

Ruský vývozce zbraní Rosoboronexport se v tomto případě zdržel komentáře, jakkoli si obecně pochvaloval perspektivy růstu indicko-ruské spolupráce. Ještě před pár měsíci totiž ruští představitelé opakovaně popírali i samotná jednání o leasingu druhé jaderné ponorky s Indií, i když se podle deníku vedla už od roku 2012.

Momentálně jsou podle listu všechny problematické otázky vyřešeny a dospěly do stádia, kdy se neoficiálně hovoří o tom, že Indové si pronajmou ponorku sloužící v Tichooceánské flotile pod názvem Kašalot (Vorvaň obrovský).

Témata:  Indie Ruská armáda Rusko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy