Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krvavá demonstrace: Vojáci zabili v Mali nejméně tři účastníky protestů

Mali
Mali
Foto: Reprofoto Vimeo

Gao (Mali) - Malijští vojáci dnes ve městě Gao na severu země stříleli na účastníky protivládní demonstrace.

Nejméně tři z nich zabili a dalších 31 zranili, sdělili zahraničním agenturám představitelé tamní nemocnice. Lidé protestují proti přechodné místní správě, která se ujala moci v pátek. Podle demonstrantů dává větší vliv ozbrojeným skupinám, zatímco obyvatelům nepomáhá.

Vláda v Mali podepsala loni mírovou dohodu se separatistickými skupinami v čele s Tuaregy. Jejím cílem bylo ukončit letitý konflikt, který destabilizoval zemi a který umožnil džihádistům, aby se usadili na severu země. Podle agentury Reuters existují náznaky, že mírová dohoda ztroskotává. Smluvní strany se vzájemně obviňují z jejího porušování.

Průvod tisíce demonstrantů došel k hlavní policejní stanici města. Lidé zapalovali pneumatiky a házeli na policisty kameny. Mnoho mladých lidí mělo nože, uvedla s odvoláním na očité svědky agentura Reuters. Policisté se chystali rozehnat nepovolenou demonstraci slzným plynem, když vojáci náhle začali pálit.

Témata:  Mali

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy